1

Importerat en Ghia -65 med 6 volt som tidigare startade utan problem (körde den under 2 veckor i USA).
När den kom till Sverige var batteriet dött och hamnpersonalen startade den med 12 volts hjälpstartare.
När jag kört hem (30 mil) var batteriet dött och startade inte så jag köpte ett nytt och tänkte att det skulle lösa problemet. Men icke.
All annan el fungerar men när jag vrider nyckeln till start läge händer inget, inte ens något knäppande eller så. Det går bra att rulla igång bilen. Laddlampan lyser inte när bilen är igång.

Kan något ha gått sönder pga 12 volts starten? Kan jag mäta något på nåt sätt för att ta reda på vad det kan vara för fel?

2

Solenoiden  på startmotorn kan ha gått sönder. Kan du drar igång den med en annan bil?

T1 splitbuss kombi '64
T1 splitbuss panel '65 'såld'
T2a deluxe RHD ´68
T2b taigagrön ´77
T3 enkelhytt `89

3

Ja den funkar att rulla igång. Kan jag koppla ström direkt från batteriet till solenoiden eller regulatorn för att se om solenoid och startmotor funkar? Solenoiden klickar inte ens.

4

Du har direkt plus på startmotorn det är bara bygla och testa. Har startad bilar med skruvmejsel fungera fint fint.

T1 splitbuss kombi '64
T1 splitbuss panel '65 'såld'
T2a deluxe RHD ´68
T2b taigagrön ´77
T3 enkelhytt `89

5

Startmotorn bör inte ha gått sönder pga 12v starten. Jag har kört 12v bilar med 6v startmotorer i många år utan problem.

Prova det gamla tricket med att knacka lite halvnätt med en hammare på solenoiden samtidigt som en kamrat vrider om startnyckeln. Givetvis med uppallad bil utan bakhjul  ICQ/bs
Det brukar väcka en gammal kärvande solenoid

Buss 65
Ghia 57

"If you can't fix it with a hammer, You've got an electrical problem"

6

Ok, nu har jag kommit fram till jrod kabeln är röd och plus svart. Gissar att man kopplat plus på rött och att bilen är startad med omvänd polaritet. Jag har då kört 30 mil på detta sätt.
Förstår att jag då behöver polarisera om generatorn. Men frågan är om laddningsreläet är förstört? Kan jag mäta funktionen på laddningsreläet på nåt sätt och i så fall hur?