1

Hej, på min buss har underredsmassan börjat släppa på en del ställen, vilket inte är så konstigt på en så gammal bil. Man kan bryta loss bitar med handen här och där. Jag undrar: ska jag bara låta den vara som den är, eller är det mer skonsamt att försiktigt ta loss all lös underredsmassa? Vad rostar mest, att det är lös underredsmassa där vatten kan samlas innanför eller att pilla bort de lösa flagorna och få fram vanlig billack som finns där under?

2

jag hade lossat och tagit bort allt det lösa och lite till.
Sen ev bättrat på färgen och sen lägga på ny underredsmassa.
Lös underredsmassa är att be om rost....

3

Ja, det var precis som jag misstänkte. När man ändå håller på att ta loss lös underredsmassa lär det väl bli mer än man tänkt sig från början och lär väl sluta med att man gör hela underredet ICQ/ag . Tycker själv att det ser rätt så fult ut med en massa underredsmassa på undersidan. Kan man lackera underredet i samma kulör som bilen, om man tar bort all massa, sedan slipar/blästrar rost och färg, rengör grundligt och sedan lackar med etsande grundfärg, mattar ned, sedan epoxy primer, mattar ned, kittar skarvar och till sist ytfärg? Var det rätt ordning eller har jag glömt något? Behövs det något stenskottsskydd också?

4 Senaste redigerad av Norain (2020-02-14 19:51:37)

Jag har riktigt gammal underredesmassa på min bil, där den är intakt är det ok, men finns ställen som är mindre ok och, ja, där är det nu rost.
Jag skulle definitivt ta bort och göra om.. själv har jag inte bestämt om det blir massa igen, men gamla skiten ska väck.... ICQ/bm

RESERVATIONSPRIS: Ej uppnått
Typ-1 Lilla Blå -65

5 Senaste redigerad av michaelth (2020-02-14 20:03:07)

skall gå att isblästa undereds massa utan att förstöra  underlaget.

Det är aldrig försent att ge upp, och börja om med gamla erfarenheter som grund.
http://boxerville.se/forum/viewtopic.php?id=2062  typ2 bay -73 RHD camping "Bay-Be Blue" bussen byggs i version 1..
http://boxerville.se/forum/viewtopic.ph … 73#p204073 latebayEh wannabesplit Dh.vilande tråd
http://boxerville.se/forum/viewtopic.php?id=2058  typ1 oval-56 "Maximiliam"  vilande tråd.:-(

6

Jag har ett amatörbygge som är lackat under som du beskriver, besiktigade 1988.
Har kört runt 8000 sommarmil under alla år.
Och det är lite ytrost där stensprut kommit åt, annars så ser det OK ut.

Om jag skulle göra om det idag så skulle jag lägga ett lager "tröskelskyddsmassa" på strategiska ställeninnan sista lagret lack.

7

Tack för svar, då får det nog bli med tröskelskyssdmassa också som du beskrev.
Blir nog att ta bort allt vad det lider och det blivit lite varmare så det går att lacka. Har ingen tillgång till någon isbläster tyvärr, så det blir att försiktigt knacka bort med hammare och skruvmejsel.

8

jag har tvättat bort gammal underredsmassa med bensin (!)
utan att repa lacken under med diverse skrapredskap
blaskade på, lät stå o lösa, diskborste o trasor, tålamod o tid
jag höll till utomhus . . .

" . . . if I told you all that went down
        it would burn off both of your ears . . . "

9

att ta bort halvlös underedsmassa...
Jag använder en tunnslipad gammal smörkniv alternative en gammaldags stålspackel med trähantag dvs tunn fjädrande med avrundade kanter då skär den inte sönder och fastnar så lätt..
sk "japanspacklar" dvs tunna i fjäderstål med framkanten tillrundad dvs inte bara hörnen utan oxå eggen, när dom är välanvända, är dom redan "mjuka" i kanten  nya är vassa och repar färg.
när man vill ha bort gammal underredsmassa är just kylan bra, då den då blir hård och skör.. man får bort större bitar.. eller värma till med en varmlufts pistol, då blir den mer geggig..
vid isblästring splittras den bort..
finns ju aggregat att hyra runt om i landet...

Det är aldrig försent att ge upp, och börja om med gamla erfarenheter som grund.
http://boxerville.se/forum/viewtopic.php?id=2062  typ2 bay -73 RHD camping "Bay-Be Blue" bussen byggs i version 1..
http://boxerville.se/forum/viewtopic.ph … 73#p204073 latebayEh wannabesplit Dh.vilande tråd
http://boxerville.se/forum/viewtopic.php?id=2058  typ1 oval-56 "Maximiliam"  vilande tråd.:-(

10

Bra tips! Jag får se vilken metod jag använder för att få bort den med, än så länge har jag testat att knacka på ett mindre område med en penhammare. Knackar man inte för hårt spricker underredsmassan sönder utan att lacken skadas, ungefär samma princip som isblästringen michaelth nämnde. Bensin kan jag kanske använda för att få bort de sista små resterna i slutet man inte får bort på annat vis, då det känns väldigt tidskrävande att hålla på med bensin över allt.
Lacken är fin under, kanske bara blir att bättringsmåla där det faktiskt finns rost och låta resten vara som det är och behandla med något transparent vax till exempel ankor wax, plus lägga något stenskottsskydd på utsatta områden.