1 Senaste redigerad av kee (2018-06-26 17:55:36)

Ja precis som rubriken lyder, vad är era tankar och erfarenheter kring ytbehandlingen av en träratt?

Min far som är möbelsnickare tycker att jag ska olja ratten med en olja han kallar för "danish oil" och jag tycker det verkar intressant. Vi har oljat vardagsrumsbordet med det och det är verkligen en härlig kvalité på träet.

Torkande olja som penetrerar träet och bildar en film som fungerar som barriär mot smuts och fukt. Oljan torkar på 4-6 timmar och bildar då en icke klibbande hinna. Danish oil kan användas både inom- och utomhus. Oljan kan övermålas. Mycket populär till bl.a. knivskaft[

Men eftersom det inte verkar så vanligt med oljade rattar tänker jag förstås vad för problem man kan stöta på. Läste tex om ev missfärgningar som kunde uppstå om man håller på samma ställe hela tiden. Men det problemet är ju enkelt löst, för så kör inte jag bil.

Jag gillar idén på att olja; framförallt är det känslan av lent trä och inte sträv lack som lockar och tänker att det är lättare att ångra sig om man oljar. Lacken åldras dessutom inte lika snyggt tycker jag. Ratten ska sitta på en sommarbil (min Karmann).

Grinder and paint, makes me the welder I ain't

2

Jag har efter slipning laserat ratten, då kan man laborera med färgnyanser, från ljust till mörkt. Sedan har jag lackat 3-4 gånger med högblank färglös lack. Kommer inte ihåg vilka märken men köpte på färgfirman. Jag blev avråd att olja pga torktider men den olja du beskriver "danish oil" verkar intressant.
Lackerad tål ju helt klart en del nersmutsning/nötning men på en entusiastbil som inte körs så mycket tror jag inte det är så alvarligt, går ju alltid att göra om.
Jag gillar det blanka som blir när man lackar, men det är jag det.

Lycka till med ratten och visa gärna slutresultat med en bild.

Mvh Morgan Orb

3

Dansk olja fanns då jag växte upp men hade
importförbud...då den gjorde en nyslipad träbit
såg ut över 100år gammal i ytan då den oljats in.

4

Jag fick tag i en NOS SAAB GT ratt som inte ens var färdigtillverkad (saknade hål för rattnav och träet var inte ytbehandlat). Den oljade jag in med linolja och terpentin. Det blev snyggt (tycker jag) och gav en fin taktil känsla. Körde 2000 mil med den ratten. Hänger troligtvis på NoVW’s vägg nu ICQ/ab

5

Kul med lite respons!

Morgan: Självklart kommer en bild på det färdiga resultatet, ångrar att jag inte tog några bra "före-bilder". Ratten måste varit laserad/betsad sen tidigare då den nu helt plötsligt blivit mycket ljus i färgen. Dock gillar jag det ljusa träet så jag funderar på om jag ska låta det vara, men där får jag tänka till och känna efter helt enkelt. Farsan borde sitta på några bra pigment, eller åtminstone ha tips på hur jag ska göra om jag bestämmer mig för att färga ratten. Får lov att återkomma i det helt enkelt.

Jag håller med om att högblankt trä kan vara snyggt och i en marin miljö tycker jag det känns betryggande att täcka in träet i ett lager plast. Men det är mycket skönare att ta i en olja yta, det har jag alltid tyckt. Det högblanka upplevs nästan strävt, framförallt om man har lite svett i handflatan. Det är iofs en fördel när det kommer till rattar, man vill ju ha bra grepp. ICQ/ad

Umekille: det kanske är någon annan sorts "dansk olja"? Den här förändrar inte utseendet på träet, den är närmast helt transparent och höjer inte någon glans som en del avancerade marina oljor gör.

TobiasL: Tack för input, det är just känslan jag är ute efter.

Imorgon är det hjulinställning, får se om de lyckas få ratten rak efter det. Nästa steg efter rak och ny ratt, blir att putsa lite på fälgarna.  ICQ/af

Grinder and paint, makes me the welder I ain't

6

Efter att ha råkat ut för en fadäs på jobbet i förra veckan har jag så sakteliga återhämtat mig nu och igår kväll gned jag på oljan på den färdigputsade ratten:

http://forumbilder.se/H7EP6/traratt.jpg

Den är len som en barnrumpa; putsade med 320-papper på slutet och den fick även lite mörkare lyster när oljan kom på. Nu hoppas vi att den passar på navet.  ICQ/ae

Dock blev den befintliga sportratten bra mycket trevligare när den kom rakt, men jag ska nog ändå byta, ser inte visarna som det är nu, dessutom gillar jag inte riktigt treekrade rattar har jag upptäckt.

http://forumbilder.se/H7EP6/sportratt.jpg

Sen vore det ju kul med ngn kustom tutknapp Allra helst med den egna "firmaloggan", men vad som helst som är snyggare än den jag har nu. ICQ/at

Grinder and paint, makes me the welder I ain't

7

kee skrev:

Men eftersom det inte verkar så vanligt med oljade rattar tänker jag förstås vad för problem man kan stöta på. Läste tex om ev missfärgningar som kunde uppstå om man håller på samma ställe hela tiden. Men det problemet är ju enkelt löst, för så kör inte jag bil.

Som jag förstått så är en anledning till att man lackar rattar i stället för att olja dem att lacken minskar risken att man ska få stickor i händerna när man kör.

8

och oljan kan dra till sig handsvett damm skit..... ICQ/bn

Det är aldrig försent att ge upp, och börja om med gamla erfarenheter som grund.
http://boxerville.se/forum/viewtopic.php?id=2062  typ2 bay -73 RHD camping "Bay-Be Blue" bussen byggs i version 1..
http://boxerville.se/forum/viewtopic.ph … 73#p204073 latebayEh wannabesplit Dh.vilande tråd
http://boxerville.se/forum/viewtopic.php?id=2058  typ1 oval-56 "Maximiliam"  vilande tråd.:-(

9

michaelth skrev:

och oljan kan dra till sig handsvett damm skit..... ICQ/bn

Funkade för mig i 14 år och 2000 mil.

10

Monterade och provkörde igår och jag är riktigt nöjd. Ratten är len att ta i och det är inte alls så halt som jag först trodde det kunde bli. Att ta i LesPaul-halsen känns betydligt klibbigare. ICQ/af Nu kommer utvärderingsfasen, jag tror att rädslan för oljade rattar är överdriven.  ICQ/ap

http://forumbilder.se/H7EVD/20180703-143835.jpg

Nu ska jag bara vänja mig vid att titta på instrumenten, nu när det är möjligt.  ICQ/be

PS: hittade en före-bild från annonsen. Här syns dock inte hur sunkig ratten är; sliten, krackelerad lack, allmänt skitig och med några jack i rattkransen. Köpte den utan att höra mig för om konditionen, men det här blev ju ett riktigt lyckat mini-projekt  ICQ/bf DS.

http://forumbilder.se/H6T0N/0bd91bd6-e11a-4b46-8366-2edd0320341f.jpeg

Grinder and paint, makes me the welder I ain't

11

ICQ/ay