26

Då ska vi se, ska vi fortsätta historien kanske? Utan eld denna gång förhoppningsvis!  ICQ/ay

Efter att ha blivit helt fördärvad att bussdrömmen nästan gick upp i bokstavlig rök så fick den vila ett tag men att förgasarna behövde lite TLC var något som var självklart. Det fick dock vänta någon vecka till, först var man tvungen att skaffa bonuspoäng hos brorsans kids. Det har snackats länge och väl om farbrors coola buss och när dom var uppe hos oss så är ett garagebesök en självklarhet!

https://i.imgur.com/GhAnYQq.jpg

https://i.imgur.com/Wrnwv4E.jpg

"Coolt! Jag har aldrig sett något liknande!!"
Det finns hopp om ungarnas framtid, helt klart!  ICQ/bp
Dom var helt lyriska av besöket och trots att den inte gick särskilt bra så kunde jag inte låta bli att puttra igång med den och ta ett sakta och försiktigt varv runt grusplanen med kidsen. Ögonen var som tefat och dom kunde inte sluta prata om det, otroligt kul att se glädjen av en gammal buss i framtida ungdomen!  ICQ/br

Positionen som favoritfarbror var säkrad återigen och man kunde i lugn och ro fokusera på att fixa till förknasarna. Den ena sidan pissade ur sig bensin flera minuter efter avslag av motorn så något var helt klart galet, bland allt annat... Jag skickade upp ett SOS i närliggande VW-grupp och magikern Janne från Sandviken svarade som han brukade med ett "Självklart hjälper jag till!" och vilken hjälp man fick!! Dom minst sagt kläggiga förgasarna fick bada med ultraljud och bli nerplockade i molekyler och sen ihopmonterade igen med renoveringskit, nya munstycken och helt enkelt en rejäl genomgång.

https://i.imgur.com/Bbvu34i.jpg

https://i.imgur.com/5nPA8Dv.jpg

https://i.imgur.com/gvDofHj.jpg

https://i.imgur.com/Cd661kR.jpg

Efter kopiösa mängder Brakleen så fick vi bort tillräckligt med smuts för att inte fördärva ultraljudsbadet totalt, så renoveringen kunde fortgå. Den vänstra sidan är "den bra" sidan medan den högra är den med mest problem; Soppadropp & spott samt lite eldhärjad.  ICQ/ah

https://i.imgur.com/r0KXvm0.jpg

https://i.imgur.com/anz18IK.jpg

https://i.imgur.com/ByuaYnV.jpg

Efter ett långt bad, komplett packningskit, byte av munstycken och ren kärlek i form av timmars arbete så såg den enda ut så här. Märks det någon skillnad??

https://i.imgur.com/XnRY5MW.jpg

ICQ/bp  ICQ/bp  ICQ/bp

Om jag var nöjd? Helt klart!! Men den korta garageturen blev ganska lång, för Janne tyckte det var lika bra att köra igång med förgasare nummer två när vi ändå var på g. Så han stack iväg och fixade lite käk medan jag fick börja plocka isär allt så långt jag kunde. I början var man lite skraj över alla delar men det finns en sorts logik som är lugnande med förgasare. Det är ett irrvarv av delar men ändå så känns det logiskt. Får se om man tycker lika efter ett tags körande med dom....

Iaf! Så här var nummer två, på högersidan som fått smaka både överdrivet med soppa, eldsvåda och lite pulversläckare. Plus årtionden med skit nedtryckt genom tratten, så den var minst sagt dålig!

https://i.imgur.com/Grp8Wif.jpg

https://i.imgur.com/cYcpdr0.jpg

https://i.imgur.com/qKqKZFh.jpg

https://i.imgur.com/A1TrsDz.jpg

https://i.imgur.com/Ickuh1i.jpg

Inte undra på att föregående ägare hade svårigheter med den och att jag inte fick den att gå bra, jag kan köpa tjurigheten efter att ha sett tillståndet på dom här förgasarna. Allt är förlåtet!  ICQ/ah

https://i.imgur.com/Zzrxmm9.jpg

Man fattar att hjälpredan och gurun är kunnig när hjälpbilen är denna klassiker, då är man inte orolig direkt..
Jag har inga bilder vad jag kan se på slutresultatet av förgasarna men skyller på att klockan var typ 00:43 när förgasarna skulle justeras in. Båda monterades på helt nyrenoverade och nybadade med nya munstycken och alla härligheter, nya slangar överallt på både soppa och vakuum och sen skulle dom justeras tillbaka efter grovjusteringen.

Mina garagegrannar blev nog måttligt imponerade av att höra en folkabuss 1700 vråla på fullgas ur ett obefintligt (läs sönderrostat!) avgassystem på en vardagnatt typ 00:43. Helt perfekt tyckte jag iaf, för den gick helt plötsligt som en dröm!! En riktig magiker den där Janne, så TACK TACK TACK återigen!! Så här glad blev en viss ägare efter 9 timmars förgasarhjälp och sen första riktiga provturen där man kunde dra den genom växlarna på gatan utanför. Vrålade som en riktig räserbil medan man matade i växel efter växel, vilken härlig känsla!!

https://i.imgur.com/Fb04fOW.jpg

Jag hade en buss, som gick att starta och KÖRA ut ur garaget utan att man behöver vara rädd för eldsvådor eller hostande motor. En magisk känsla som jag inte känt tidigare, hur gött?!  ICQ/bp

27

https://i.imgur.com/jgeeTnj.jpg

Sååååå, vad gör man när man har en folkabuss som för första gången går att bara starta och köra ut genom garaget?
Man handlar prylar till den så klart!  ICQ/af

https://i.imgur.com/d5osA4W.jpg

https://i.imgur.com/09ss27G.jpg

https://i.imgur.com/xfvokIP.jpg

https://i.imgur.com/WyUvR6m.jpg

Låt mig presentera; Gotti J55C!  ICQ/bp
Ett par väldigt ovanliga splitfälgar, eller ja. Det är lite oklarheter ifall just detta set är splitbart eller om det är ihopsvetsat men grundfälgen är uppbyggd som en splitfälg i 2 delar; centrum och tunnor. Fanns även några 3-delade där du kan bredda fälgarna genom att byta ytterbanorna. Lite oklart än vilken variant jag har, men coola är dom iaf! Jag fick upp denna på en gammal Blocket-bevakning på ett annat fälgmärke men så fort jag såg dom så bara kände jag; Jag måste ha dom!! När dom sedan var 16" och i bussen bultmönster så var det ingen tvekan om det. Frakten fick kosta vad den nu ville från norraste Norrland där dessa bodde, jag skulle ha dom!

Bara titta på dom, mums!  ICQ/ag

https://i.imgur.com/y7dMU4F.jpg

https://i.imgur.com/damyZHf.jpg

https://i.imgur.com/B4GBrYZ.jpg

Dom kommer dock få bo i sina kartonger ett tag då jag kommer fokusera på BBS RS-fälgarna som kommer vara det primära. Men det är ju alltid kul med lite valmöjligheter. Vem vet vilken höjd bussen kommer vara på så man kanske behöver lite val på olika storlekar.....  ICQ/ad

Varje impulsköp av tveksam karaktär (enligt min sambo) måste alltid balanseras med ett viktigt och bra ett! Jag hade fått nys om ett par säten som jag saknade, eftersom tidigare ägare slängt ut dom och byggt porrsoffa istället. Dom var dock belägna alldeles för långt från mig egentligen så jag la det lite på is och glömde av det. Flera månader senare fick jag upp en Marketplace-annons (vad annars??  ICQ/bj ) på ett par säten till ett helt annat pris än det som jag hittade tidigare. Med ett nyöppnat öga för vilken bra deal jag hittat förut så chansade jag och slängde iväg ett sms till den personen ifall dom hade blivit sålda eller om dom fanns kvar.

"Kom och hämta dom du, dom ligger kvar där dom var sist vi pratade!"

Hon hade också glömt av det, hallelulja! Så det var bara att göra en grov uppskattning av lastmöjligheterna i bruks-Passaten, lasta in farsgubben som roadtrip-partner och så brände vi iväg på en 5-6 timmar lång resa T&R för att hämta gamla malätna folkabuss-säten. Om man blivit idiotförklarad för den av icke bilintresserade? Japp! ICQ/ag Men åka bil är kul och handla gamla prylar till gamla bilar är ännu roligare.

https://i.imgur.com/ciFhDvM.jpg

https://i.imgur.com/PMPp7ea.jpg

https://i.imgur.com/iEmHZjj.jpg

https://i.imgur.com/hqYWhH1.jpg

Min buss är utrustad med golvfästen för en mittenrad (kanske alla är?) och jag vill ha kvar den möjligheten. Så min första tanke var bara att vända på mittenraden och så ska jag svetsa nya fästen med lite plattjärn och järnskrot för att kunna nyttja originalfästena med ett flippat säte. Men det kommer ganska långt ut i "gånget" märkte vi vid test, så varken jag eller Johanna var särskilt nöjda.

Bussens primära användningsområde kommer vara att åka ut och småcampa vid någon härlig sjö men att ha en cool buss att lasta in några polare i och dricka lite öl på en cruising eller två är ju en självklarhet, så det måste fixas en bättre lösning..

Efter lite käk och möjlighet att tänka till så testade jag att flytta den bakre soffan och vända på den för att komma närmare mellanväggen, då slipper man ryggstödets lutning som annars gjorde att sätet kom så långt ut. Se på fan, det blev ju ganska bra det!!

https://i.imgur.com/HwL9vcS.jpg

https://i.imgur.com/3zDlilN.jpg

https://i.imgur.com/DbBCNJW.jpg

Betydligt bättre plats att "gå på" i gånget när man hoppar in och ur bussen, och det går ändå att göra som jag tänkt med golvfästena. Succé! Eller ja, tror jag iaf. Har en bakre säte på G som jag förmodligen ska handla och komplettera med för att få till det. Vill ogärna göra mig av med min kompletta uppsättning säte nu ifall man får feeling och vill köra "skolbuss"-stilen så dom ställs nog undan. Ska finurla lite på ett tunt ryggstöd på mellanväggen och se om man kan få till det, hoppet lever och jag tror nog det kan bli bra!

Bakre soffan ska framöver byggas i typ Rock n Roll så man får en säng av den men vill göra så liten synlig åverkan som möjligt. Ingen plywood dvs är tanken. Planering fortskrider.... Ska få in ett ljudbygge med massa power utan att synas också, överväger ett par 6.5" eller 8" basar men har inte skissat klart på det än. Vill få det så undangömt som möjligt, använda originalfästen och sätet så långt som möjligt och ändå få ut max användarbarhet av bussen. Omöjlig ekvation? Möjligt... Men på återseende. Renoverade förgasare och en startbar buss räcker långt just nu.  ICQ/af

To be continued!

https://i.imgur.com/3WxZZ0f.jpg

28

ICQ/ay hur lång tid har gått mellan hämtningen till bild nu status? Nyfälgarna e spännande...

Det är aldrig försent att ge upp, och börja om med gamla erfarenheter som grund.
http://boxerville.se/forum/viewtopic.php?id=2062  typ2 bay -73 RHD camping "Bay-Be Blue" bussen byggs i version 1..
http://boxerville.se/forum/viewtopic.ph … 73#p204073 latebayEh wannabesplit Dh.vilande tråd
http://boxerville.se/forum/viewtopic.php?id=2058  typ1 oval-56 "Maximiliam"  vilande tråd.:-(

29

michaelth skrev:

ICQ/ay hur lång tid har gått mellan hämtningen till bild nu status? Nyfälgarna e spännande...

12 april 2021 hämtades bilen utanför Södertälje och nu i senaste inlägget är vi framme i somras. Är en stor detalj kvar att avslöja innan vi är framme i nutid….. ICQ/af

30

Dom minst sagt kläggiga förgasarna fick bada med ultraljud och bli nerplockade i molekyler och sen ihopmonterade igen med renoveringskit, nya munstycken och helt enkelt en rejäl genomgång.

ICQ/bs Jamen, det var precis det som doktor Passepartout ordinerade! Så kul att höra att bussen går som den ska nu! När jag läser din välskrivna och inspirerande tråd saknar jag plötsligt intensivt alla de baywindows jag sålt... Jag skulle åtminstone ha sparat åtminstone en till mig själv. Barndoor och vanliga splitbussar är på ett sätt fantastiskt roliga, men är man över 1.95 är det tortyr att köra långt med den. Kan inte ens föreställa mig hur det skulle kännas på långresa med tubbade hjulhus ICQ/aq
En baywindow är däremot gjord för människor av normallängd! Fantastiska vagnar som man kan köra hur länge som helst med.
Men, jag ska inte gnälla för mycket. Jag glädjer istället mig åt den bekvämlighet som en T3 Karmann Gispy skänker jämfört med alla andra folkvagnar ICQ/bs
Nu måste du renovera fördelaren också ICQ/bs

31

Jean Passepartout skrev:

Dom minst sagt kläggiga förgasarna fick bada med ultraljud och bli nerplockade i molekyler och sen ihopmonterade igen med renoveringskit, nya munstycken och helt enkelt en rejäl genomgång.

ICQ/bs Jamen, det var precis det som doktor Passepartout ordinerade! Så kul att höra att bussen går som den ska nu! När jag läser din välskrivna och inspirerande tråd saknar jag plötsligt intensivt alla de baywindows jag sålt... Jag skulle åtminstone ha sparat åtminstone en till mig själv. Barndoor och vanliga splitbussar är på ett sätt fantastiskt roliga, men är man över 1.95 är det tortyr att köra långt med den. Kan inte ens föreställa mig hur det skulle kännas på långresa med tubbade hjulhus ICQ/aq
En baywindow är däremot gjord för människor av normallängd! Fantastiska vagnar som man kan köra hur länge som helst med.
Men, jag ska inte gnälla för mycket. Jag glädjer istället mig åt den bekvämlighet som en T3 Karmann Gispy skänker jämfört med alla andra folkvagnar ICQ/bs
Nu måste du renovera fördelaren också ICQ/bs

Kul feedback!  ICQ/ay
Mycket kul att du uppskattar tråden och kommenterar, det gör att man vill fortsätta! En T3:a som du beskriver låter inte fel, men en Bay är som du säger lite speciellt.

Ska leta lite i ”dagboken” men har för mig att fördelaren fick en översyn av tidigare ägare med bya delar och den blev kontrollerad av min hjälpguru vid förgasarrenoveringen. Nästa steg i motorutrymmet är oljebyte (har väntat på att den ska kunna varmköras) och sen ska jag dra nya kablar för elen. Lite väl mycket skarvar och skit där nu..


Men kul att du tar upp just tubbning av hjulhus………. Det kanske finns något inköpt som kräver något sådant ingrepp, men jag är inte säker… ICQ/af

32

Nu fick jag lite tid över, så då är en uppdatering i tråden dags tänkte jag! ICQ/ag
Vi är inte riktigt up to speed med dagens dato men vi närmar oss med stormsteg.

Iaf. Efter förgasarrenoveringen så åkte jag flera gånger till garaget bara för att titta på bussen och starta den för lite varmkörning. Helt fantastiskt att äntligen ha en buss som går att bara hoppa in och starta. TACK JANNE!!!!

Efter att den stått lite på tomgång så stängde jag nöjt av den men hörde ett droppande på garagegolvet och den utsöka doften av bensin dök upp i motorutrymmet. Vad nu då....

https://i.imgur.com/WL1Vnpi.jpg

Dripp-dropp från högra förgasaren, den som fortsatt krångla... Men tur nog så var det bara några skruvar som inte var helt fastskruvade på locket så tätningen var inte fullt tät helt enkelt. Enkelt fixat denna gång.  ICQ/ah

Den har enstaka gånger efter det droppat lite via axeln ut från förgasaren så har beställt nya bronsbussningar men har inte fått tummen ur att byta. Bussen går att starta och den går bra, det är jag nöjd med! Droppet via axeln är endast efter avstängning, då är det ju lugnt. ICQ/ad

Detta är förövrigt min fantastiska lösning på att påfyllningsröret är torrsprucket och halvt itu, if it looks stupid but it works, it is not stupid! Dröjer nog ett tag innan man vågar sig på detta på macken dock, men får duga för nöd i garaget. 1.5m Biltema-slang med en stor trapp, bara trycka ner igenom hela påfyllningsröret och hoppas man kommer rätt och inte ner genom sprickorna i röret.

https://i.imgur.com/nLdsx6v.jpg

Dagen efter fick faktiskt bussen få sig lite frisk luft och mysa lite utomhus, hade förhoppningen att regnet skulle ta bort lite av mossan också men den sitter fortsatt som gjutet. Ett senare bekymmer. Men ramlade över ett Marketplace-fynd inte långt bort så var bara att hoppa in i jobb-bussen och åka för upphämtning!

Konstigt att man kan gå tillbaka i bilderna och se ett tomt garage, och sen se hur mycket prylar man fyllt det med och hur mycket hyllytor man måste ha egentligen....  ICQ/ah

https://i.imgur.com/gd78Qnn.jpg

https://i.imgur.com/zIVujoY.jpg

Äntligen lite ordning och reda. Tjejen frågade däremot nu hur många fälguppsättningar vi egentligen har i garaget nu när dom är synliga, men det finns inget bra svar på det... ICQ/ad

33

Efter att ha sett den utsökt snygga orangea Typ 3an (?) i Hayburner med helpolerade BBS RS så fick man åter djävulstankar i huvudet. Det hjälpte inte att ha yttrat dessa över en kaffe i Jimmys garage.

"Den vore ju lite snygg att ta fram den orangea igen.."

Sagt och gjort. Hovleverantörens färgborttagning och lite tillbehör inhandlades och glad i hågen så åkte man till garaget med stora förhoppningar. Efter att ha sett förvandlingen av Jimmys gröna bubbla till en svart originallack igen så såg jag redan den orangea SJ eller Televerksbussen framför mig. Planen var däremot att ha kvar det vita taket så länge, jag är ju en sån som tycker att bussar ska vara tvådelade. Iaf mina bussar. ICQ/ad

Vill få fram detta och göra något åt det, så då tänkte jag att det lika gärna kan plockas fram originalfärg runtom i övrigt också. Sen kanske man ångrar sig, det som göms i snö kommer fram vid tö osv...

https://i.imgur.com/kIL9JP2.jpg

Before:
https://i.imgur.com/uEAra95.jpg

Under tiden:
https://i.imgur.com/NSutsjY.jpg

https://i.imgur.com/BeGaoG1.jpg

Men förresten..... Vad är det där som skymtas i det nedre vänstra hörnet? Det är alldeles suddigt men det ser ut som en stor svart mellanbit. Kan det ha något med ett framtida projekt med bussen att göra?  ICQ/ad

Medan färgborttagningsmedlet fick göra sin magic så satt jag och stirrade på det nya inköpet. En komplett framvagn från Franke, inhandlad av Andy som ska lämna "Dra picken i gruset"-lågt och köra högt istället. Galenskaper tycker en annan, men jag är inte sen att handla upp prylarna! Snackade med Andy till och från och till slut blev det en tur upp till Ockelbo och inhämta både lite inspiration och "nya" sänkprylar.

Inser efter det garagebesöket där man stirrade sig in på hans ûberfeta pickup att man ligger i lä rejält på garagetiden. Jag inser också att bussen kommer bli låg. På riktigt skitlåg.  ICQ/af

https://i.imgur.com/aQ6HIWH.jpg

https://i.imgur.com/8V5LvXw.jpg

ICQ/bp

Framvagn, modifierat växellänkage, länkarmar och bakre justerbara sänksvärd från Franke. Detta kommer bli toppen när bussen ska i backen men jag insåg också att mina mekanikerskills saknas lite så får gå i hårdträning inför vintern och se hur det ska fixas.

Slutresultatet på färgborttagningen? Jo, det blev så här....

https://i.imgur.com/rBjqiCq.jpg

Inte ett jävla smack hände. Det fick sitta på i flera timmar, i flera olika omgångar per gång men inte ett smack har hänt. Måste vara målad med dödsfärg deluxe, kanske restfärg från ett kärnkraftverk eller dylikt. Helt orubbad iaf! Så vad säger man? Jo, blått är ju också fint väl?  ICQ/ah

34

Hmmmmmmmm.....

Vänster - Mitten - Höger?  ICQ/bn

https://i.imgur.com/vM1NtwJ.jpg

https://i.imgur.com/B2oXQWC.jpg

https://i.imgur.com/C5xDXZc.jpg

Tycker det saknas lite VW-märken i kupén så det ska åtgärdas men nu fick man ju beslutsångest.. Vart ska man montera? Lutar åt höger eller i mitten, kanske med lite extra krom runtomkring om den sätts i mitten.

Stora beslut så här när bussen är tillbaka på pallbockar och sommaren bara kommer rusandes emot oss.  ICQ/ag

35

Skulle va fräckt med två, i var sitt vent galler kanske?  ICQ/ad

Projekt: Oval V8:an -57

36

När du byter den torrspruckna slangen till tanken, köp på Hydoscand, mycket billigare där än på VW firmor  ICQ/ay

37

Biltemas färgbortagning fungera bra även kaustisk soda blandat med tapetklister fungera klockrent.
Har avlutad många bilar det har aldrig varit nåt problem.

T2b taigagrön ´77

38

Andreas.R skrev:

Skulle va fräckt med två, i var sitt vent galler kanske?  ICQ/ad

Inte dumt! Får spåna på det. ICQ/ab

car_l skrev:

När du byter den torrspruckna slangen till tanken, köp på Hydoscand, mycket billigare där än på VW firmor  ICQ/ay

Yes, planerar det. Tror det finns något liggande som förra ägaren köpte strax innan försäljningen köpt på Classic. Antar dom insåg hur mycket jobb det var eftersom du verkar behöva ur med både motor och tank för att komma åt. Men men… Någon dag ska det göras. I framtiden! ICQ/ag

Grubban skrev:

Biltemas färgbortagning fungera bra även kaustisk soda blandat med tapetklister fungera klockrent.
Har avlutad många bilar det har aldrig varit nåt problem.

Ja, jag har hört detsamma. Men det bet fasen ingenting på den här färgen, så får leta på något starkare. Eller experimentera med längre tid och har börjat spekulera om det var för kallt för det om det nu kan påverka. Nya försök kommer, men så länge får den behålla den blå färgen.  ICQ/ay

39

Festlund skrev:

Slutresultatet på färgborttagningen? Jo, det blev så här....

https://i.imgur.com/rBjqiCq.jpg

Inte ett jävla smack hände. Det fick sitta på i flera timmar, i flera olika omgångar per gång men inte ett smack har hänt. Måste vara målad med dödsfärg deluxe, kanske restfärg från ett kärnkraftverk eller dylikt. Helt orubbad iaf! Så vad säger man? Jo, blått är ju också fint väl?  ICQ/ah

Testa att täcka ytan som du penslat på färgborttagning på med plastfoile (gladpack).
Då torkar inte medlet som verkar bäst när det är fuktigt..

// Viktor

ID4 pro performance -2022, Karmann Ghia coupe 1966

Instagram

40

Viktor Cz. skrev:
Festlund skrev:

Slutresultatet på färgborttagningen? Jo, det blev så här....

https://i.imgur.com/rBjqiCq.jpg

Inte ett jävla smack hände. Det fick sitta på i flera timmar, i flera olika omgångar per gång men inte ett smack har hänt. Måste vara målad med dödsfärg deluxe, kanske restfärg från ett kärnkraftverk eller dylikt. Helt orubbad iaf! Så vad säger man? Jo, blått är ju också fint väl?  ICQ/ah

Testa att täcka ytan som du penslat på färgborttagning på med plastfoile (gladpack).
Då torkar inte medlet som verkar bäst när det är fuktigt..

Tack för tipset! Har läst det tidigare men hade ingen glapack tillgänglig då. Nytt försök senare men först får jag prioritera annat när detta inte blev det lätta solskensjobb jag målat upp i huvudet.  ICQ/ap

41

Jao det va ju lite synd att det inte släppte nått med färgborttagningen, Men å försöka igen känns onödigt, skulle det släppa nånting så hade det gjort det på testet ICQ/ai

Let's make BOXERVILLE great again.
Film och fotonörd.
Byggtråd för min Oval The OldSpeed Outlaw
Byggtråden för La Cholita å Krush Groove hittar ni HÄR

42

JimmyEriksson skrev:

Jao det va ju lite synd att det inte släppte nått med färgborttagningen, Men å försöka igen känns onödigt, skulle det släppa nånting så hade det gjort det på testet ICQ/ai

Jao, så är det ju! Så den blir ju blå i år. Men ett nytt försök ska göras… Some day……  ICQ/af

43

Oh boy vad det har tagit tid att uppdatera här då.... Har det hänt så mycket med bussen? Njaaaaa, inte riktigt! Det har hänt en del på boende & garagesidan däremot då jag och tjejen äntligen har hittat ett hus med ett passande garage i både prisklass och stil vi tyckte om.  ICQ/bp

Det har varit rejält med stiltje på meksidan däremot så lite tråkigt är det allt. Gjorde ett ryck inför Bugz & Coffee-fest i vintras och hade en förhoppning att "provköra" bussen dit men det sket sig. I vanlig ordning. Bromsarna är väl det stora bekymret just nu och mitt enorma tålamod försvann direkt så fort jag drog sönder en luftningsnippel i förhoppning att kunna få liv i dom. Nya hjulcylindrar och lite bromsdelar är beställt och redan levererat däremot...

https://i.imgur.com/VcycHSC.jpg

Så det har mest blivit småpill med detaljer i brist på inspiration att tag i det på riktigt, men nu när bussen står 5-10 meter från mig så kanske man hittar garagetiden lite enklare i vardagspusslet. ICQ/ad

Iaf, för att komma ikapp lite med tråden så är dessa dom sista detaljerna innan vi blir up to date så att säga. Jag är lite förälskad i gula extraljus och när jag försökt foliera så blir det alltid katastrof, så när tjejen kläckte ur sig att Panduro sålde en glasfärg så blev man ju eld och lågor. Toppen! Billigt och betydligt snyggare än att köra med Biltema-folien som alltid blir knölig..

https://i.imgur.com/qvMQBuY.jpg

https://i.imgur.com/y4ACpYf.jpg

https://i.imgur.com/IXzPB7t.jpg

Passade även på att vinna en CTEK med lite tillbehör från deras instagramsida så det kopplades såklart in så att underhållsladdningen blir oändligt mycket smidigare. Känns bra när man mestadels bara småstartar att kunna koppla på enkelt direkt i garaget. Toppenprodukt!

https://i.imgur.com/lNlMNSu.jpg

Men vad är det här??! SAAB?! Nej du, det måste vara bluff.

https://i.imgur.com/EA4TQu4.jpg

https://i.imgur.com/WBYDgEb.jpg

Phew, tänkte väl! Jag tror jag måste avinstallera Marketplace, för det börjar bli dyrt. Efter att ha insett hur mycket tid (som jag just nu inte har) det kommer ta att montera på sänkframvagnen så kunde jag inte låta bli att fynda dessa. Så att om man kommer på rull i sommar så kan man kasta på dom och sänksvärden bak så man iaf får ner den 60mm. Sen så får framvagnen bli ett vinterprojekt.  ICQ/ah

https://i.imgur.com/EmTwwL2.jpg

Jag ska sluta hamstra på mig delar och börja jobba i garaget strax, jag looooooovar! Nu är det ju sommarsäsong och man börjar vilja komma ut. Så nästa lediga dag så ska det försöka dras av trummorna bak och se om man kan byta hjulcylindrar, byta bromsslangar bak och sen få bort den gamla bromsvätskan. Förhoppningsvis så vaknar det vänstra bromsoket fram av lite massage också. Man känner sig nästan sugen att skruva igen, WOHO! 

ICQ/bp  ICQ/bp  ICQ/bp

44

https://i.imgur.com/m3aYDuS.jpg

Ja, när motivationen finns och bussen står 5-10 meter från huset man sover i så finns ju inte mycket att dra fötterna efter sig för! Janne & övriga medlemmar i Big Lake VW har verkligen pushat mig senaste dagarna att ta tag i det lilla som är kvar innan bess och det taggar mig verkligen. Tredje kvällen i garaget nu i rad, bara det är ju en bedrift!  ICQ/bp

Ja, som sagt så har jag och tjejen äntligen hittat ett hus vi verkligen gillade och trots ett skambud så tog säljaren det och vi påbörjade att bunta ihop våra 57kvm + förråd + garage för flytten till ca 130kvm + källare + eget garage. Känner verkligen hur denna sommaren kommer bli fantastisk, både i garaget och kringliggande jämfört med vår lägenhet. Om inte annat så är det mysigt att höra en boxermotor åka upp förbi huset när en VW-vän kommer förbi och frågar hur långt jag kommit....  ICQ/ag

Trailer-queenen fick andas lite vårluft iaf när den 2 mil långa färden påbörjades..  ICQ/br

https://i.imgur.com/kJnticf.jpg

https://i.imgur.com/6oEUm1y.jpg

Det var inte med mycket marginal som jag kom in i garaget däremot med takräcket, så det måste såklart åtgärdas. Det är ju därför jag köpt på mig sänkprylar, det måste ju vara praktiskt.  ICQ/af

https://i.imgur.com/0zlfAbt.jpg

https://i.imgur.com/7IBt21l.jpg

Vi fick också celebert besök av svärföräldrarna, svåger & svägerska samt mina föräldrar för en grillkväll i nya huset och då måste man ju stolt ta en tur i bussen. Var lite klent med luft i ena däcket, men tur man kan låna lite ström av "Lilla Gubben" och göra klart för en tur. Speciellt eftersom man ändå gjort en del jobb under vintern så att den nu inte spottar och fräser när man tar den på en tur, men bromsarna var ju sådär fortfarande. Men men, en tur kring kvarteret gick bra med fullsatt buss! Den injusterade tomgången i vintras skulle nog behöva sig en översyn däremot för nu ville den stegra allt eftersom den blev varmare.

https://i.imgur.com/6LV3mcK.jpg

https://i.imgur.com/Ga4g5c2.jpg

Men först; bromsar! Spola fram en vecka eller två så var Janne förbi igen och kollade läget och nu stressade han mig lite över att det snart är säsong och det hade han ju rätt i. När han erbjöd sina händer i garaget till hjälp så var jag inte sen att tacka ja och boka in en dagstur för att ta tag i bromsarna en gång för alla.

https://i.imgur.com/3IkE4O2.jpg

https://i.imgur.com/2zaFHEn.jpg

Nya hjulcylindrar bak, nya bromsslangar bak & fram (ett trasigt rör byttes, övriga kommer bytas inom kort!), bromsok motionerade och kontrollerade, skivorna ghettomodifierade genom att slipa bort en liten kant och sen blev det luftning av hela systemet och tryckte i ny bromsvätska. Det utövades även en del CAD (Cardboard Aided Design) för att lösa avsaknaden av släpvagnskontakt. Tomas upptäckte detta av en slump när han var förbi på "garageinspektion" och upptäckte en lös kabel som jag totalt missat. Kan vara urfadern till mitt elfel då kablarna var rejält ärgade och var ihopbundlade med lite eltejp bara, sen lagda i det fria bakom stötfångaren.

https://i.imgur.com/TzvTA0g.jpg

https://i.imgur.com/iWppZOr.jpg

https://i.imgur.com/6nBKMhT.jpg

https://i.imgur.com/8MEVb6b.jpg

Puh, nu är man helt slut och det är dags för en belöningsöl i soffan. Over & out!  ICQ/bo

https://i.imgur.com/IXXOBx9.jpg

PS. Självklart upptäcktes ett nytt fel genom ett sörplande ljud vid luftningen av bromsarna, som kom från ett rör mitt på bilen.... Troligtvis fel på bromsservon och det var enklare att plugga och ta bort slangen än att åtgärda. Suck... Aja, en annan dag! Luftningen gick bra iaf och pedalen blir stum, så verkar inte påverka mer än att det vore bra med servo..

https://i.imgur.com/U3fuZMU.jpg

45

Ny dag, ny kväll i garaget! Så mycket som jag varit i garaget dessa 3-4 dagar har jag nog inte varit ens på dom senaste två åren. Helt sjukt vilken skillnad man kan tycka det är när man har garaget på hemmaplan, riktigt härligt att kunna gå ut när man har något timme över. Speciellt kul också när man har fantastiska vänner som verkligen pushar en att äntligen komma ut med bussen, så att dom bjuder in sig själva att hjälpa till. Man är lyckligt lottad i livet, helt klart!  ICQ/bp

Dagen började på jobbet med en kaffe i finaste muggen, tycker jag allt gjort mig förtjänt att dricka ur den med senaste veckans mekande.  ICQ/af

https://i.imgur.com/pH14wA3.jpg

Väl i garaget så påbörjade jag arbetet med kylplåtarna som ska på plats inför bess och åkande i väntan på att förstärkningen iform av Tomas & Janne skulle anlända. Efter att ha kapat lite i fastrostade bultar med minikap & vinkelslip så gick dom på plats, ska bara bytas ut bultarna mot kortare diton så att dom slipper sticka ut alldeles för långt. Har ingen skillnad egentligen mer än estetiskt, men vill ju inte riskera peta en besiktningsman i ögat...  ICQ/bf

https://i.imgur.com/FDYorEg.jpg

https://i.imgur.com/60azLRh.jpg

Som sagt, man har det rätt bra.... Pausa i solskenet med en kall Ramlösa är inte helt fel utanför sitt egna garage. Ja jag vet, just nu är man glad över minsta lilla i skuggan av att vara nybliven husägare.  ICQ/ag

https://i.imgur.com/6AWm53N.jpg

Förstärkningen anlände och dom satte direkt igång att identifiera problemet med den pluggade slangen från bromsservon och det var nog mycket riktigt av dom som pluggade den en gång i tiden, men vi var ju tvungen att se vad som skulle ske när vi kopplade ihop det igen.. Mycket rök och tjuvsug var svaret, så vi rev bort slangen igen och pluggade för att få motorn att gå rätt utan tjuvluft. Men en ny bromsservo står på agendan, men tar det nog samtidigt som jag ska ner med framvagnen för tubbning & storsänkning.

https://i.imgur.com/FZ8Gw4E.jpg

Janne & Tomas skruvade & fipplade med föggarna för att sänka tomgången men fick inte fason på den. Inte ens med fullt inskruvad eller fullt utskruvad justerskruv blev det någon skillnad. Mycket kliandet i huvudet senare så förstod vi ändå mindre, men fick bli ett bonnknep. Janne gick över några nyckelställen med startgas för att se om den drog tjuvluft, jajamen. Mycket riktigt så var två skruvar till föggen på höger sida lite lös och den fick i sig lite luft den vägen, en viss person hade visst dragit dom lite löst...  ICQ/ah

Med skruvarna åtgärdade så reagerade den iaf på justerskruven men det var lite som antingen eller. Fullt förhöjd, eller totalt döende. Inget mitt emellan. Mycket skruvande senare så ser man i ögonvrån hur Janne surnar till lite och drar till några rejäla gaspådrag. POFF! säger det ur avgasröret med ett svart rökmoln, och sen går den ner fantastiskt fint i tomgången. En rejäl ursotningen verkar vara det som behövdes, för sen gick den så snällt och fint så och reagerade bra på justerskruven.

Ni som följer mig på Insta har en film hur gött den går på Story, man kan ju säga att jag är grymt nöjd. TACK Janne & Tomas!  ICQ/bo  ICQ/bp

När grabbarna stuckit så påbörjade jag den roliga biten att bocka av nästa punkt på listan; oljebyte. Idiot som man är dock så hade man missat den lilla detaljen att silen är en bra sak att byta om den är sliten och att en packning behövs till den. Vattenskadad sen tidigare så handlar jag bara oljefilter & plugg inför bytena, men nu har man lärt sig.  ICQ/ah

Tur man har vänner med reservdelsförråd som gärna lånar ut grejer med lite häcklingar och hån för att jag inte beställt själv som betalning. ICQ/bj

https://i.imgur.com/ThX8faA.jpg

https://i.imgur.com/JhvVstl.jpg

https://i.imgur.com/Jx01muD.jpg

https://i.imgur.com/S7qLpg3.jpg

Silen såg riktigt fin ut tyckte jag så den blev bara dränkt i Brakleen och ska monteras tillbaka imorgon när jag har en packning. Då ska lite ny färsk olja i och sen tar vi tag i nästa steg på listan, och sen nästa efter det och nästa efter det.... Listan har några punkter kvar och förhoppningsvis så lägger jag inte till några nya imorgon utan bockar bara av! Kanske kan den till och med komma ner på marken efter imorgon? Vem vet....

Vågar man säga besiktning på onsdag?  ICQ/al

46

Fjärde dagen i rad i garaget, tur att tjejen pluggar utöver sitt jobb så tid finns det just nu till övers. Har gjort mer i garaget på bussen den senaste veckan än jag gjort på dom 2 åren som jag har ägt den. Tänk vad lite tid i garaget och vänskapligt häcklande kan göra med ToDo-listor...  ICQ/ap

Fick börja med att åka förbi och låna lite material eftersom jag dumt nog inte beställt tillräckligt med prylar, tur man har vänner som köper på sig extra och kan dela med sig!

https://i.imgur.com/x1SY2q0.jpg

Sen fortsatte jobbet med kylplåtarna och den nedrans skumisoleringen som skulle sitta emellan. Rostiga gamla plåtar och skruvar som ska matcha upp är kul-kul att pyssla med. Men kunnat vara värre med hästlängder så ska inte klaga! Fint blir det iaf till slut och det gick betydligt snabbare och smidigare än vad jag först trodde. Såg framför mig hela händerna full med skärsår och vara klar 3 timmar senare, men icke då. Gick smidigt! Måste varit för att jag grundade med en belöningsöl INNAN jag började med allt slitgöra... ICQ/bp

https://i.imgur.com/yA08cIT.jpg

https://i.imgur.com/adcHSpc.jpg

https://i.imgur.com/w9YxgBR.jpg

https://i.imgur.com/nmgiQiq.jpg

https://i.imgur.com/AaBRrTY.jpg

Sen var det där med "dubbelutblåset" som egentligen bara ska vara ett enkelutblås......  ICQ/ag
Det behövdes ju åtgärdas men då jag har ett i princip nytt Stinger GT-system liggande från Just Kampers i rostfritt så är jag inte jättesugen att lägga ner någon tid och energi på ett rostigt originalsystem som endast behöver sitta på för besiktningen. Så fick bli Biltemas finest och köra på "kundens favorit" med klet, avgasbandage, ståltråd för att fästa ihop det och sen ännu mera klet för att "säkra upp". Låter det härda lite under natten, sen går jag på med värmepickan imorgon innan jag rivstartar vidundret.  ICQ/bd

Before

https://i.imgur.com/LXrsaEL.jpg

After ghettofix

https://i.imgur.com/njoHCAf.jpg

När vi ändå är inne på ghettofixar så tog jag lite alu-tejp och tejpade igen hålet för gamla ebern också, så slipper passagerarna dö av giftgaser i kupén, blir så dåligt stämning då. Ska fixa en plåt på riktigt och sätta dit med skumisolering men detta får duga för nu. Tid vs. energi så att säga.

https://i.imgur.com/tdKWBbx.jpg

Jag gjorde faktiskt ALLTING på min lilla lista att göra, dessutom så fylldes den bara på med två saker att dubbelkolla inför morgondagen så det blir lite "Dan före dan" så att säga och man sitter som ett litet barn dagarna innan julafton, spänd och nervös inför hur fasen det ska bli.

https://i.imgur.com/wz3Ytfv.jpg

https://i.imgur.com/cp14bNg.jpg

Tack och god natt säger denna trötta hobbymekaniker, men först en till belöningsöl i soffan med lite Wagenwerks i bakgrunden medan man uppdaterar sin härliga tråd på Boxerville, kan vara denna tråd ni just läser.....  ICQ/bd

https://i.imgur.com/qliKP8W.jpg

47

Ny dag, nya möjligheter. Börjar dra ihop sig till att få ihop den inför Bil & Bulle aka Frukostklubben Klassiker i natursköna Högbo Bruk. Lyckades övertala en kollega att täcka mitt skift så att jag skulle ha hela dagen till att meka ifall det skulle behövas, men hade ju bockat av i stort sett hela listan redan igår så var rätt lugn. Att kolla till ful-lagningen av avgaset och sen få ner den på backen stod på agendan, utöver en riktig provtur såklart!  ICQ/bq

https://i.imgur.com/xPlxEM9.jpg

Detta såg ju bra ut, klart över förväntan. Härdade det lite med värmepistol inför att starta vidundret för att inte bara blåsa bort allt vid första starten och det verkar ha hjälpt en del iaf, inte alls lika mycket avgaser från vänster som tidigare. Success! Sen att det ser ut som skit är en annan femma.

https://i.imgur.com/yabezwG.jpg

Dags att slänga på finfälgarna BBS RS och få ner den i backen då, kollade över silen & oljepluggen för femhundrafemtiosjunde gången bara för att säkerställa att det inte läckte... Nojbert deluxe, tror jag kollade oljan sisådär 5-6-7 gånger också.  ICQ/ag

https://i.imgur.com/DACIy3q.jpg

https://i.imgur.com/eqdPR2j.jpg

https://i.imgur.com/morLqPb.jpg

HOUSTON, WE HAVE TOUCHDOWN!!!! ICQ/bp

Startade så fint så, lite orolig i början men sen kickade den igång så fint så och återfick sin lugna tomgång som Janne trollat fram dagen innan. Första turen när solen skiner och bussen står på backen är ju självklart en glassköpar-tur, vart annars?

https://i.imgur.com/GyZMx75.jpg

https://i.imgur.com/i9rRKmd.jpg

En glassig bil förtjänar en glassig premiär, så är det bara!
När nu det gick så bra så åkte jag förbi macken, fyllde på lite luft i alla däck, tankade i 10 liter via dunk (eftersom mitt påfyllningsrör är mer luft än slang just nu  ICQ/ah ) och blev förföljd av Harry Haffa ett kort tag innan dom svängde av. Skapligt nervis när man var ute på provtur bara. Tur man är försäkrad och påställd iaf.  ICQ/br

https://i.imgur.com/FBlWgJn.jpg

När den korta turen gick så bra så var det dags för en längre tur! Sanna med "Ers höghet" stod och sålde fika som FolkaFiket i Kungsgården på deras nationaldagsfirande och det skulle ju vara en perfekt provtur att testa hur bilen agerar på lite längre tur och med några dragningar genom registret. Och jävlar vilken skillnad mot alla korta turer innan man fått kläm på allt med förgasare och bromsar, nu går den som en dröm!! Och äntligen fick Sannas buss träffa på min pärla också.  ICQ/bp

https://i.imgur.com/kUCPUUe.jpg

https://i.imgur.com/TQTw7Bc.jpg

https://i.imgur.com/aeLHyyN.jpg

Många som ögade mig på vägen dit och det var riktigt kul, mycket uppmuntrande blickar. Eller om dom bara undrade vad man gjorde i en så gammal och risig buss på vägarna?? Det får vi aldrig veta.  ICQ/bi

https://i.imgur.com/rfOJcLW.jpg

JÄVLAR VA GOO DEN VAR ATT KÖRA IAF!!!!

På vägen tillbaka till Sandviken så noterade Sanna att jag inte alls hade blinkers (som jag trott hela dagen jag körde...  ICQ/ah  ) så ett kaffestopp hos Tomas blev det och så fick man fråga lite snällt om han kunde kika på det. Efter mycket mickel med elscheman och rotande i mitt ormbo under instrumentbrädan hittade vi några kablar som satt dåligt, en som glidit av och några jordkablar som säkerligen hade dålig connection. Efter en del pillande och testande hade jag till slut blinkers med både tändning och motor på, något som var omöjligt innan. SUCCESS!

https://i.imgur.com/W4VK5K6.jpg

Kan ha råkat handla på mig några leksaker också, billiga grejer mest för kul skull men går säkert att få till något...  ICQ/ag

https://i.imgur.com/GmZ4AgE.jpg

https://i.imgur.com/GvQNmS9.jpg

Larven: PSSST brorsan!! Har du något tips hur man klarar en sån där besiktning med blankt papper som du nyss gjorde?? ICQ/ah

To be continued.........

https://i.imgur.com/HxYR728.png

48

Onsdag och besiktning.....
Nervös och tidig start på dagen, var helt klart beredd på att få en arbetsorder deluxe att utgå ifrån men självklart så hoppades man på det bästa. Var inte sugen att ta småvägarna på väg till stan så passade på att testa Larvens kapacitet på motorvägen och man kan väl säga att den inte riktigt hänger med i svängarna, speciellt inte om man vill ligga på någorlunda normala varvtal.   ICQ/bl

Jag stannade ca halvvägs utanför jobbet mitt för att kolla över hjulbultarna samt även lyssna på motorn, kolla läckage etc men när jag svängt av E16 och jag kliver på gasen på 2ans växel i den lilla rondellen innan jobbparkeringen så säger det bara KRASCH!!! Hjärtat i halsgropen, NEJ!!! Nu knäckte jag en drivknut eller en drivaxel, eller värre... Växellådan.... FAAAAAAN OCKSÅ!!!!  ICQ/bu

Jag rullar framåt en bit eftersom det smällde till mitt i vägen, men känns inget onormalt. Låter inget konstigt heller. Jag varvar försiktigt och det låter helt normalt och den driver framåt utan knorr.. WTF? Parkerar utanför jobbet och panikhoppar ur för att kika vad som hänt men hittar inget fel.. Vad som lät? Jo, mitt reservdäcksskydd i hårdplast som stod inuti kupén men inte var fastskruvat....  ICQ/bo  Hjärtattack deluxe och puls på 320 men där lurade den allt mig...

Ser ni lugnet i mitt ansiktsuttryck? Taget sekunder efter jag hoppade ur.  ICQ/ag

https://i.imgur.com/dyUJc5V.jpg

https://i.imgur.com/gEJmmlG.jpg

https://i.imgur.com/LsVIhkV.jpg

Färden till besiktningen fortsatte i övrigt utan problem, fantastiskt skönt att kunna rulla lite buss äntligen och den drog blickar till sig trots skicket!  ICQ/af

https://i.imgur.com/stLw4Z1.jpg

https://i.imgur.com/iOwvJP9.jpg

https://i.imgur.com/B4kFuXd.jpg

Hur det gick? Jo, helt jäkla fantastiskt!  ICQ/bf
Blankt papper (nåja....) ett tag iaf! Ett datastrul gjorde att 2an på handbroms vänster bak inte registrerades i terminalen men det uppdaterades senare. Men jag hade iaf blankt papper ett tag, det får man vara nöjd med! Oavsett så har den stått sen 2016 och aldrig varit körbar i min ägo och att då komma undan med en ynka tvåa som förmodligen bara är en justering bort, det är fanimej bra!  ICQ/af

https://i.imgur.com/fweJ4as.jpg

https://i.imgur.com/CRMASki.jpg

Nu kan man börja planera mer med bussen och tvåan ska fixas direkt efter helgen, så att med start nästa vecka är den förhoppningsvis besiktningsbefriad för all framtid. Håller tummarna!  ICQ/bp

Denna brutalhårda panel dök upp i mitt flöde senare på dagen, det väckte ju lite idéer med mina Gotti-fälgar jag har liggande... Nu när bussen är på rull kanske man kan göra något kul med dom. Eller ta tag i stereobygget... Eller montera på sänkprylarna kanske... Ja, något lär man ju ha att göra på dom 4v semester man precis klev på!  ICQ/br

https://i.imgur.com/KQ6H1rz.jpg

https://i.imgur.com/eJbIuts.jpg

https://i.imgur.com/WyUvR6m.jpg

49

Najs uppdatering !!

Ang. bromsservot så kan du inte ha den kvar om du använder den uppflyttade framvagnen skulle jag tro..
jag plockade i alla fall bort min servo när jag monterade framvagen.

Grattis att den gick genom besiktningen ! Skön känsla va ? ICQ/ab  ICQ/bq

easos jovisst.. men kalla mig gärna Andy ICQ/ab

50

Mmmmm... Gottifälgar...  ICQ/bq