576

Kul bruksis och Moon-fälgarna ju så snygga så förstår suget.

577

ICQ/ay  trevligt att se dig tillbaka !! Krya på dig.. ICQ/bs
golfen verkar spännade  ICQ/bv
trist med fälgarna... ICQ/bw

Det är aldrig försent att ge upp, och börja om med gamla erfarenheter som grund.
http://boxerville.se/forum/viewtopic.php?id=2062  typ2 bay -73 RHD camping "Bay-Be Blue" bussen byggs i version 1..
http://boxerville.se/forum/viewtopic.ph … 73#p204073 latebayEh wannabesplit Dh.vilande tråd
http://boxerville.se/forum/viewtopic.php?id=2058  typ1 oval-56 "Maximiliam"  vilande tråd.:-(

578

Trevligt att läsa din update!

vw typ 1 1951,  vw typ 1 Guld Tian 1963
VW Typ 1 Cab 1965,VW Typ2 1970
VW Typ 2 1967

579

Ja nu är det ju semestertider och i år rullar inte bussen så varför inte en återblick till förra årets semester?

Eftersom jag då var ihop med en dalkulla och vi hade en hemmabas strax utanför Hedemora var det ju väldigt lockande att åka på Bussfest när vi fick reda på att det skulle vara i Dalarna det året. Så vi styrde dit efter att jag hade tvättat bäddmadrassen i bussen och allt var packat. När vi kommer till Falun, bara någon mil från destinationen så får bromsarna helt plötsligt för sig att börja strula. När jag bromsar så tvärnitar bussen på höger sida, för att sen låsa hjulet. Jag får köra upp på en cykelväg för att inte stå mitt i trafiken och efter en snabb koll märker jag att inget ser konstigt ut på utsidan. Men jag kommer inte åt så bra, så jag bestämmer mig för att rulla till en parkering i närheten för att kunna lyfta upp och titta, men inget konstigt kan konstateras. Däremot kommer jag snart att upptäcka att hjulet rullar fritt igen om man först rullar det bakåt för att sen fortsätta framåt. Mycket skumt. Så utan att använda bromsen mer än en gång på resten av resan kommer vi fram till bussfest i Bjursås.

Hamnade granne med Lennart H i den vita spliten. De fula stugorna var mest i vägen, men vi fick gilla läget.
https://i.postimg.cc/qMd3pKLz/20230715-055300.jpg

Jag orkade inte hålla på och meka när vi kom fram, det fanns alldeles för många gamla bekantskaper att återstifta kontakten med. Jag unnade mig ett gäng kalla bärs och samkväm istället. Bilden ovan är faktiskt från morgonen därpå. Så det var först på lördagen jag fattade modet till mig och började riva ner bromsen på höger framhjul. Det visar sig att bromsbandet på ena backen släppt och då klarnar förstås symptomen, det var förmodligen så att det kilades fast vid bromsning, men släppte när hjulet fick snurra baklänges. Tanken var ju att fortsätta semestern efter det här, men det skulle inte gå utan bromsar. Isf skulle det bli till att köra på parkeringsbromsen hem, eller försöka nypa bromsledningen till det hjulet. Så jag spred ordet till samtliga som kom förbi och tittade på mig när jag höll på att meka. Och sen satte jag ut en annons.

Nu är goda råd dyra, så jag satte ut en annons med "bild" å allt! ICQ/ag
https://i.postimg.cc/43SmhHTk/20230715-123702.jpg

Så där fick han stå med ena hjulet avmonterat och med bromsen i bitar. Jag hörde mig för med lite folk om olika möjligheter och det minst jobbiga såg länge ut att försöka kajka hemåt och beställa delar och montera senare i veckan. Men med lite tur så var det en man från Rättvik som kom till undsättning (har tyvärr glömt namnet såhär ett år senare), han hade inte åkt hemifrån än när en kompis till honom såg min situation och ringde honom. Några timmar senare var han där och jag fick se vad han hade släpat med sig. Tack vare att han monterat skivbromsar på sin 69a, så hade ett komplett set med trummor, sköldar, cylindrar, backar och alla monteringsdetaljer med sig ihopmonterat. Jag velade först ett tag, men lyckades övertalas av Bosse Hansson att köpa hela kitet med resonemanget att det var mindre jobb att byta klabbet än att hålla på och montera på och av delar av det. Dessutom var hans grejer fräschare. Så jag köpte kompletta frambromsar för vad man faktiskt får betrakta som fynd och började skrida till verket med att montera dem.

Barfotamekaniker på en strandmadrass, jorå det är kvalitet! ICQ/ay
https://i.postimg.cc/T1JyhRjZ/IMG-20230721-WA0041.jpg

Så medan det grillades och skålades borta vid långbordet som är traditionsenligt på Bussfest. Satt jag med skitiga nävar och bytte bromsar på min buss. Rätt man på rätt plats? Nu när jag hade möjligheten att göra det rätt, så bytte jag såklart på båda sidor. Lyckligtvis hade jag en bättre hälft som förberedde vår middag samt höll mig sällskap och det regnade inte. Så det kunde varit värre. Bosse gav mig även det tacknämliga tipset att trycka ner bromspedalen, hålla den intryckt för minimalt med luft i systemet medan jobbet pågick. Och genom att skruva fast slangen innan jag monterade skölden behövde jag inte montera av slangen heller. Bra tips Bosse!

Bussfest avslutades i regn som visar sig bli ett mantra för hela min semester, inte bara denna utflykt. Men tack vare att vi nu hade sjysta bromsar på bussen igen, kunde resan fortgå. det fanns ingen specifikt uttalad resplan, men vidare inåt dalarna skulle vi. Första natten kom att bli på Sollerön i Siljan efter inköp av diskbalja, plastbunkar och lite andra köksbestyr i Mora. Vi irrade runt på Sollerön ett tag och det var en speciell omgivning som snarare påminde mer om Gotland än om dalarna. Jag vet inte varför men det är något speciellt med öar i sjöar, förutom att det är roligt att säga. ICQ/ap

Ett "strandhugg" vid en ångbåtsbrygga, helt för oss själva!
https://i.postimg.cc/MXkvsn6M/20230716-223538.jpg

Näst på tur improviserade vi fram en fortsättning som skulle gå mot Älvdalen, och specifikt Hagström-museet som finns där. För mig som gitarrist blev det ju en begivenhet så fort jag fick reda på att det fanns. Landskapet här är oerhört vackert. På vissa ställen påminner det om klippiga bergen i USA och de lokala vägnamnen är på älvdalska. Det regnade dock mer eller mindre non-stop. Det var faktiskt en otrolig lyx att ha värme i bussen för att slippa hålla vindrutan imfri med kallluft. däremot har jag ännu inte fått till det med några intervalltorkare, men det kommer. Efter att ha fyllt på med förnödenheter började vi leta upp ett nytt ställe att inkvartera med bussen. Och det är nu vi hittar resans smultronställe. En bit norr om Orsa, längs Oreälven fanns en avstickare från landsvägen in på en liten skogsväg. När vi rullade fram i sakta mak på den guppiga stigen, får jag plötsligt syn på något i ögonvrån och jag bara måste backa. Precis intill skogsvägen som löper parallellt med landsvägen fanns en liten campingplats i en glänta 10m från stranden. Det var sjukt mysigt, trots regnet!

Sjukt mysigt, älven kan skymtas i bakgrunden:
https://i.postimg.cc/ZKZGtTW6/20230717-225627.jpg

Här får vi precis som tidigare spendera den större delen av tiden inne i bussen, löser korsord, dricker öl och lyssnar på musik. Men efter lite mat och förfriskningar tar jag faktiskt tillfället och näckar i älven. Och det är KAAAAALLT! ICQ/ai Snart vänjer man sig och det är skönt att komma upp till bussen och torra kläder. Mygg finns, men tack vare regnet är det nog mindre än annars och thermacellen fungerar faktiskt på riktigt!

Dagen därpå beger vi oss mot det som var nästa sevärdhet, "helvetesfallet" ett imponerande vattenfall mitt ute i skogen, precis invid inlandsbanan. Även denna dag regnade det mer eller mindre konstant och det idoga regnandet hade sin effekt på vattenfallet det också. Det var en mäktig syn som gav gåshud i det öronbedövande dånet! Vägarna upp till fallet var grusväg i ett par mil, så det gick inte fort och det eviga regnandet gjorde att bussen blev bra skitig.

Här korsar vi oreälven på vägen tillbaka från fallet. Många vackra bilder.
https://i.postimg.cc/66jYpt3k/20230718-135624.jpg

Efter att ha fikat vid skattungbyn har vi nästa sikte inställt på att rulla mot Falu-hållet igen. Det är ju en bit och vägarna inte de bästa så vi väljer att se det som att vi styr mot vår destination så får vi se om det finns något trevligt ställe att stanna vid.

Såhär såg det ut en stor del av resan i "norra" dalarna. Vackert men regnigt.
https://i.postimg.cc/J0f6xCs7/IMG-20230721-WA0053.jpg

Den här dagen kommer vi mest att avverka mil, egentligen är det inga sträckor om man jämför med modern bil på motorväg, ungefär 10 mil. Men vi väljer de lite mer vackra vägarna och färdas i en folkabuss, så merparten av eftermiddagen går åt. En sträcka, jag knappt minns nu var över fyra mil med gropig grusväg. Det är här jag börjar ifrågasätta mitt val att sänka bussen. ICQ/bw  Det går långsamt, 30-40 km/h men vi har egentligen inte bråttom och är i princip helt ensamma på vägen. Någon gång kommer det en bil som vi glatt släpper förbi för att få fortsätta lunka på utan att störa någon.

Siktet är inställt på Svärdsjö och den sista biten mellan Enviken och Svärdsjö är riktigt fin att kryssa fram längs. På ett ställe åker man på en smal landtunga mellan två sjöar. Jag försökte fota, men det var svårt att få med då det växer träd mellan vägen och vattnet. Men det var lite surrealistiskt där det på några ställen var lite bredare och det fanns hus invid vägen. Mellan två sjöar!

Rastpaus mellan sjöarna. Här håller det på att klarna upp faktiskt! ICQ/af
https://i.postimg.cc/tCvjHY88/20230718-170533.jpg

Framme vid Svärdsjö finns det mycket små sjöar att välja mellan. Vi hittar först ett sjyst strandhugg vid en undangömd båtplats. det stod dock tydligt att camping var förbjuden. Vi dividerade ett tag om huruvida det var relevant eller inte. Jag hävdade allemansrätten hon läste om juridiken och det slutade med att myggen vann. ICQ/ap  Så färden fortsatte mot svärdsjö och där vi till slut hittade en mer allmän badplats/brygga. Här var det inte lika avskilt, men nog så vackert vid ett litet båtshus på en udde som gav oss sjyst panoramautsikt över sjön.

Skymning över Svärdsjö:
https://i.postimg.cc/pVp7FRrt/IMG-20230721-WA0103.jpg

Vid varje ställe som vi stannar vid tar vi tillfället i akt och diskar i sjövatten för att sen skölja rent med det kranvatten vi har, inte för att vi har ont om vatten utan för att den handpumpade kranen är så jobbig att manövrera. Jag kommer sedan på att det beror på att den saknar backventil, så vattnet sjunker undan för varje gång man använder den, så man får pumpa ett tag innan det ens kommer vatten. Sjukt jobbigt och det hamnar högt upp på priolistan över saker som ska fixas vid hemkomst. Det positiva med det är att det spar rätt mycket vatten.

Morgonen därpå bilder den första som kan avnjutas i solen och därför utomhus:  ICQ/bf
https://i.postimg.cc/c4j8L7jS/IMG-20230721-WA0113.jpg

Resan avslutas med ett besök i falu koppargruva som ett sista stopp och turistfälla. Det var helt okej och man fick lära sig en hel del intressant historia, men jag har lite svårt för det turistiga med överprisade souvenirer, så jag tog med mig en stenbit från gruvan istället, helt gratis, men säg inget. ICQ/al

Efter det blev det raka spåret till utgångspunkten i Hedemora igen och den stora rundturen i Dalarna var avklarad. Det var skönt som vanligt att sova i en ordentlig säng, men framförallt att kunna torka alla kläder och textilier ordentligt för första gången. ALLT var fuktigt eller blött. Men på det hela taget var det en rolig resa att ha gjort och det var mycket vackert typ hela tiden. Sverige är fantastiskt!

Jag nöjer mig där för denna gången. Det blev ett litet annorlunda inlägg och det var länge sen jag uppdaterade. Jag hoppas någon av er tycker det var intressant trots det. Nästa inlägg går vi tillbaka till lite mer mek och några träffbilder. Får se när andan faller på och jag uppdaterar det. Tills dess bjuder jag på en bonusbild.

13 grader i vattnet låter bekant, men det ser ut på mig som det är fyra. ICQ/ag
https://i.postimg.cc/L6XgBQff/IMG-20230717-WA0005.jpg

På återhörande! ICQ/br

Grinder and paint, makes me the welder I ain't

580

ICQ/ay Trevlig berättelse !!!

Det är aldrig försent att ge upp, och börja om med gamla erfarenheter som grund.
http://boxerville.se/forum/viewtopic.php?id=2062  typ2 bay -73 RHD camping "Bay-Be Blue" bussen byggs i version 1..
http://boxerville.se/forum/viewtopic.ph … 73#p204073 latebayEh wannabesplit Dh.vilande tråd
http://boxerville.se/forum/viewtopic.php?id=2058  typ1 oval-56 "Maximiliam"  vilande tråd.:-(

581

Låter som en trevlig resa !  ICQ/bf
Syns vi år igen på Folkaparken ?   ICQ/ab

easos jovisst.. men kalla mig gärna Andy ICQ/ab

582

Trevlig berättelse, som vanligt  ICQ/bf
Synd att jag inte visste att ni kuskade runt Dalarna efter bussfest förra året. Jag var med bussen i trakten runt Mora hela den veckan(tis-sön).
Då kunde vi sammanstrålat och tagit en öl i regnet  ICQ/az

Buss 65
Ghia 57

"If you can't fix it with a hammer, You've got an electrical problem"

583

Dalarna var trevligt ICQ/bs

Ghia cab 64  vw pickisDH 66 snart fin vw pickis 70  vw buss 59 ``fejklyxen´´

584

Tack för responsen!

Andy: Faktiskt inte ens tänkt på det, förmodligen hinner jag inte få ordning på bussen tills dess och jag är lite för kräsen för att campa i tält... Kaaaaaanske flakcampa?

Lasslo: Jaså? Ja det är inte lätt att veta, hade varit bra att få öva på skånskan. ICQ/ap

Grinder and paint, makes me the welder I ain't

585

Faen vad surt, hade suttit i ett par timmar nu och skrivit en uppföljare, så försvinner allt när jag ska förhandsgranska och jag som brukar vara så noggrann med att kopiera texten innan jag trycker... ICQ/an

Nåväl, då får det väl bli ngn annan gång...

Grinder and paint, makes me the welder I ain't