1

Hallå får inte min tankmätare att funka på 1302an har bytt armatur men samma fel, kopplar man provlampa på armaturen blinkar lampan. Undrar om man skall mäta omen på den och hur mycket skall det då vara? Sitter även en spänningsregulater hur kollar man den?  MVH Peter

2

Vad det ska vara för resistans beror på hur mycket soppa det är i tanken. Har du den lös så kolla att värdet varierar.
Det du kallar för spänningsregulator tror jag är en kondensator. Den är till för att jämna ut signalen så nålen inte fladdrar när det skvalpar i tanken. Prova att koppla förbi den och se om du får något utslag på mätaren.
En kondensator släpper inte genom likström så funktionen bygger på att spänningen från givaren varierar. Den laddas upp när spänningen ökar och laddas ur när den sjunker.

"Sex can lead to nasty things like herpes, gonorrhea, and something called relationships.. Booyakasha!"
Ali G

3

OK,tack för svar  ICQ/bs

4

Tjoho,
Nu är det eldags igen och teorierna strömmar... Man blir helt ohmtumlad och känner sig en smula amper ICQ/af
Sverker: Snälla! Låt oss slippa kondensator-teorierna åtminstone när vi diskuterar tankmätaren ICQ/ag
Det räcker med att "kondensatorn" förs fram till de flesta anledningar till att bilar inte startar - går orent - stannar - misständer osv.

På sätt och vis är det rätt att den lilla mackapären på baksidan av instrumentet gör att spänningen blir stabil. Men, det finns inte tillstymmelse till kondensator i den (som förövrigt heter 113957099).
Ja, det är en spänningsstabilisator. Den är uppbyggd på allra enklaste vis - med en s.k. zenerdiod. En sådan funkar som en helt vanlig diod i ena riktningen, dvs den spärrar för likström i framriktningen. Men, i andra hållet släpper den igenom en backspänning. Denna kallas för zenerspänning, och den är väldigt konstant oavsett hur hög spänning man matar in i den stackars dioden. Problemet som zenerdioden delar med de flesta halvledare är att den är ganska känslig för allt för höga strömmar. För att minska strömrusningen genom dioden sitter det en helt vanlig glödlampa (på 12 volt/5watt).
Stabilisatorn är enkel att felsöka. Glödlampan går nästan aldrig sönder. På de flesta versionerna av stabilisator kan man snäppa loss locket och vinkla bort plåtbiten med den ena anslutningen. Då kan man mäta direkt på dioden med ett vanligt testinstrument. Åt ena hållet ska dioden spärra (som en vanlig diod). Åt andra hållet ska man få ett utslag på några hundra ohm. Det går alltså inte att felsöka en zenerdiod med summerläget på testinstrumentet. I bakriktningen släpper dioden inte igenom så mycket ström att ett vanligt testinstrument (Biltemas billiga) piper. Kolla resistansen i stället.
Lampan går aldrig sönder. Eftersom den sitter i serie lyser den mycket svagare än om den vore monterad på vanligt vis. Den är i princip bara ett skydd mot allt för hög ström genom dioden.
Givaren i tanken är bara ett variabelt motstånd. 8-10 ohm vid full tank och 75-80 ohm vid tom tank.

Mvh Jean, överpatriark i BDUAK (die Befreiungsfront der unschuldig angeklagten Kondensatoren)

5

Tänk så här det är aldrig kondingen så hittar du snart felet.

6

gud va jag hatar bilel!!

" . . . if I told you all that went down
        it would burn off both of your ears . . . "

7

å vaffö syns inte mina smileys??

" . . . if I told you all that went down
        it would burn off both of your ears . . . "