1

Hejsan,

Nyfiken på era erfarenheter av att rostskydda helt nya ljuddämpare och värmekammare. Ska montera nytt på min 1303S.

På andra fordon (ej bubbla) har jag med framgång sprutat in rikligt med kallgalv (zinkspray) invändigt innan montering. Har hållit mycket bra. Utvändigt har det varit si och så och undrar nu om något lyckats bra med detta.
Kruxet är att de nya delarna har en enkel grå skyddslackering. Det är ingen värmetålig färg utan bara för att skydda fram till montering. Min tanke är att ta bort denna färg, jobbigt men det känns helt fel att lägga värmetålig färg utanpå en dålig färg som lär brännas bort snabbt. Håller ni med?

Sen är frågan vad man lägger på. Pulverlackering har jag inte tillgång till och tänker mig att det är väl dyrt. Jag har värmetålig färg (350 grader) av den där typen man lägger på kaminrör och liknande, mycket tunnflytande" aluminiumfärg". Men min erfarenhet av den är sådär, brukar flagna av ganska snart vad jag minns. Ser att Biltema har motorfärg, som ska bilda en "emaljliknande yta" enligt reklamen. Har någon provat den? Står att den bara tåler 150 grader. Hur varmt kan det bli med en standardmotor och "gubbkörning"?  Värmekammarna blir nog inte särskilt varma på yttre ytan, men misstänker att ljuddämparen och rörstumparna mellan delarna kan bli riktigt heta.

Alla tankar och tips välkomnas!

2

på min vw  buggy har jag använt spis svärta... blir en gråsvart yta...  bättrade efter några år ( typ 12)  där jag slipade med 80 papper. sedan bara jobbade in med en trasa...
använd gummihandskar ( av bra sort.)då det innerhåller grafit... och någon sorts .. bindemedel som avdunstar..
har framgångsrikt fått avgasrör flamsprutade innan ..men det ger ju inte rostskydd invändigt..
sedan finns det ju rostfria varianter... dyra..
https://www.vintagespeed.com.tw/exhaust-quick-guide

Det är aldrig försent att ge upp, och börja om med gamla erfarenheter som grund.
http://boxerville.se/forum/viewtopic.php?id=2062  typ2 bay -73 RHD camping "Bay-Be Blue" bussen byggs i version 1..
http://boxerville.se/forum/viewtopic.ph … 73#p204073 latebayEh wannabesplit Dh.vilande tråd
http://boxerville.se/forum/viewtopic.php?id=2058  typ1 oval-56 "Maximiliam"  vilande tråd.:-(

3

Klart du ska måla. Har använt en värmetålig sprayfärg som var blank och hade lite slittålig yta. Tyvärr glömt källan. Den vit-blå-rutiga är helt kass. Matt och slits. Men man får måla om efter ett par somrar. Det är nog så att ljuddämparen rostar väl så mycket från utsidan.

4

Intressanta tankar! Vet någon hur varm ljuddämparen blir? Biltemas motorfärg verkar lovande men det står max 150 på den. Ska härda till emaljliknande yta.

Funderar på spissvärta på värmekamrarna, men silverfärg på den mer synliga dämparen. Också lättare att bättra dämparen vid behov. Alternativt bränna in linolja, har läst mycket positivt om den metoden. Mer tankar?