1 Senaste redigerad av =) (2018-04-29 18:29:47)

Jahapp då är det snart dags för årets torkning utav kött.
Efter det blivit mer eftertraktat att torka åt folk så ha jag bestämt mig för modifiera torkburen lite innan det är dags.

Istället för häfta fast varenda köttbits snöre som innan så ha jag köpt in krokar som man bara hänger köttbitens snöre i.

Sen ska jag göra fler ribbor.
Lite trångt på 3 ribbor.

Så började lite lätt ikväll med att sätta dit krokar.

Själva lådan är byggd utav borrkärnslådor och sen insektsnät runt och krokar som håller upp buren på väggen ICQ/ab

Post's attachments

IMG_20180322_185518.jpg, 186.13 kb, 914 x 1027
IMG_20180322_185518.jpg 186.13 kb, 308 downloads since 2018-03-22 

2

Intressant.. ICQ/ab

I hope to arrive to my death,
late,
in love,
and a little drunk..

3

Sådär pjullrat lite till med buren.
Satt dit brädor för sätta dit fler ribbor och satt ben istället för krokar då där krokarna sitter just nu är lite klent och osäkert.

Med dessa ben kommer den i rätt höjd för oss och lättare att hålla på med.
Istället för behöva klättra och jävlas.

Så nästa steg ta bort krokarna, sätta fast krokar i ribborns och sätta dit ribborna.
Sen är det saltlag som gäller ICQ/ab
Sorry för fel håll på bilden.

Inget snyggt bygge men är inte ute efter det heller  ICQ/ad

Post's attachments

IMG_20180324_140108.jpg, 70.32 kb, 960 x 1280
IMG_20180324_140108.jpg 70.32 kb, 304 downloads since 2018-03-24 

IMG_20180324_140144.jpg, 83.67 kb, 960 x 1280
IMG_20180324_140144.jpg 83.67 kb, 289 downloads since 2018-03-24 

4

Bättre med funktion före form än tvärtom.. ICQ/ab

I hope to arrive to my death,
late,
in love,
and a little drunk..

5 Senaste redigerad av David, Luleå (2018-03-24 22:05:12)

Torrkött är det bästa ICQ/ab

Men den ser lite liten ut. ICQ/ae  Nu har jag varken haft bekymmer med vare sig insekter eller fåglar. Men jag hänger det bara under takutsprånget på nordöstra gavelspetsen. Vilken del av Sverige bor du i? Tänkte på insektsrisken...

Men berätta mera om vad du torkar. Vilken sorts kött. röker du det innan eller torkar du bara det saltat?


Det här är förra årets laddning för min egen del. ICQ/af  Har kvar en 5-6 bitar nu till påsk innan årets är på G.

http://www.forumbilder.com/images/2017/12/22/IMG_5097.jpg

Man vet inte att man inte kan innan man provat.

6

David, Luleå skrev:

Torrkött är det bästa ICQ/ab

Men den ser lite liten ut. ICQ/ae  Nu har jag varken haft bekymmer med vare sig insekter eller fåglar. Men jag hänger det bara under takutsprånget på nordöstra gavelspetsen. Vilken del av Sverige bor du i? Tänkte på insektsrisken...

Men berätta mera om vad du torkar. Vilken sorts kött. röker du det innan eller torkar du bara det saltat?


Det här är förra årets laddning för min egen del. ICQ/af  Har kvar en 5-6 bitar nu till påsk innan årets är på G.

http://www.forumbilder.com/images/2017/12/22/IMG_5097.jpg

Jäklar vilka fina bitar ICQ/ab
Jo den är STOOOR men det är ju så att jag torkar åt nära och kära och även folk på jobbet.

Sen så när man jobbar med borrkärnor så är det ju kanoners att bygga utav borrkärnslådor! Både luftigt och plats för en hel del!
Jag tog insektsnät som säkerhet bara, bor i västerbotten så är ju inge insekter men jag tänkte steget före ICQ/ab

Första året jag torkade fick jag älgkött utav farsan min.
Vart bra torkat och kanonfint kött och allt men jag som person gillar inte riktigt torkat älgkött. (smaken som baken, delad)

Så året efter så skaffade jag nå fransyska och det har vi fastnat för.
Bra pris hos lokal bonde och kanonbra kött!!

Sista året torkade jag nog drygt 10 kg.

Lär nog bli 10+ kg skulle jag tro i år.

Angående saltningen så fick jag utav en person här i samhället hur hen saltar.
Så jag följer den och sen lägger jag på lite extra gram då jag tycker hens var lite lite salt.

Vi torrsaltar det och har det i kylen i..... 2 dygn tror jag, eller om det är 3. (jag kommer tillbaka om det senare i tråden) ICQ/ab

Vi röker dock inte köttet innan utan bara saltar!

Ser att du har rätt röd kärna i mitten, du ha inte så jätte länge ute?
Jag har ute mina bitar rätt många veckor så vi få en liten röd kärna i mitten.

Nä nu bli det att kojsa, varit lång dag!
Natti på er alla!  ICQ/ab

7

Alla bitar är ju inte jämntjocka. De tunna är hårdare och tjockare är rödare. De är ju suovasrökta så de har ju lätt röksmak. Gillar att ta de lite rödare bitarna på en grillpanna på utflykten eller bara att ha de som de är.

Jag torrsaltar också. Gillar inta att vattenmätta nåt som ska torka sen. Jag torrSaltar i tunna i 3-4 månader. Det står i uthus kallt så det är ju fruset största delen av tiden.


Det där med rödhet, jag har börjat vakumpacka det jag torkat. Sen får det stå svalt i ca 2 dagar innan jag fryser in det. Den annars stentorra skorpan hamnar ut sig med den rödare kärnan och helabiten blir jämntorr rakt igenom. I mitt fall blir den mörkt djupröd. Vackert och gott.

Man vet inte att man inte kan innan man provat.

8

David, Luleå skrev:

Alla bitar är ju inte jämntjocka. De tunna är hårdare och tjockare är rödare. De är ju suovasrökta så de har ju lätt röksmak. Gillar att ta de lite rödare bitarna på en grillpanna på utflykten eller bara att ha de som de är.

Jag torrsaltar också. Gillar inta att vattenmätta nåt som ska torka sen. Jag torrSaltar i tunna i 3-4 månader. Det står i uthus kallt så det är ju fruset största delen av tiden.


Det där med rödhet, jag har börjat vakumpacka det jag torkat. Sen får det stå svalt i ca 2 dagar innan jag fryser in det. Den annars stentorra skorpan hamnar ut sig med den rödare kärnan och helabiten blir jämntorr rakt igenom. I mitt fall blir den mörkt djupröd. Vackert och gott.

Oj du var mer insatt i det här.
När jag torkar bruka jag ha i lagen 2 dygn eller 3.
Efter det häng jag ut det i några veckor.
Fast betydligt mindre bitar.
Ska testa göra större i år.

Sen bruka vi bara ta in det och frysa.
När jag tar fram dom så ha jag en fin rödrosa kärna ICQ/ab
Men som sagt, jag ha inte grävt ner mig i detta så värst mycket men det blir bra och fått godkänt av alla som ätit ICQ/ab

Finns nog x antal olika sätt att göra!
Såg bland annat en på YouTube igår som la VÄLDIGT mycket salt och sen köttet och hade bara typ 10 timmar vilket i mina ögon är väldigt kort tid.

9

Sådär nu är all kött lagd i saltlag.
Cirka 40g salt per kg ICQ/ab
Sen ska det ligga i ca 3 dygn

Post's attachments

IMG_20180328_175840.jpg, 82.03 kb, 1280 x 960
IMG_20180328_175840.jpg 82.03 kb, 279 downloads since 2018-03-28 

10 Senaste redigerad av David, Luleå (2018-03-29 07:17:55)

Härligt. Hur många kg saltar du?

Jag kör lite mindre salt än dig. Ca 25g/kg men då ska de ju rökas och ta lite smak av det:)


Efter 3 dygn. Får de skrapa/hälla av salt eller har köttet dragit åt sig allt?

Man vet inte att man inte kan innan man provat.

11

Bruka köra på 35 gram men då öka vi lite till i år.

Bruka bli lite blod i skålen så efter 1.5 dygn ska man vända på det.

Så bruka inte bli nå salt på utan ha nog dragit till sig det mesta och sen lite i blodet i botten ICQ/ab

Jag torkade lite över 3 kg.
Men sen så är det ju... 6 pers till så blev kanske över 12 kg totalt.

12

Då var nedre ribborna sätt dit.
Återstår och se om det håller annars få jag göra om.
Kom på jag gjorde så jag kan ta av dom då det kan bli trångt osv.
Så då haka man bara av ribborna.
Så nu är det 7 ribbor med krokar ICQ/ab

Post's attachments

IMG_20180329_190516.jpg, 141.99 kb, 950 x 1266
IMG_20180329_190516.jpg 141.99 kb, 275 downloads since 2018-03-29 

13

Då var köttet vänt (1.5 dygn) och imorgon ska det hängas upp.
Glömde säga att det som är bra med att ha borrkärnslådor som ram är att du ha ju ribborna där redan sen innan.
Sen det som är bra är att jag sparade botten på den undre lådan, om det är så det skulle droppa, så droppar det ner på lådan och inte på vår lilla uteplats.

14

När jag tog upp buren gick ena benet av och gatt göra nödlösning.
Så nu stå den på kabeltrumma.
Hoppas på det västa bara.
Vi bor centralt och så så tror går bra.
Flyttade även gångjärnen och låsningen.
Så man öppnar den från sidan.

Post's attachments

IMG_20180331_193154.jpg, 112.73 kb, 1280 x 960
IMG_20180331_193154.jpg 112.73 kb, 324 downloads since 2018-03-31 

IMG_20180331_193200.jpg, 104.86 kb, 1280 x 960
IMG_20180331_193200.jpg 104.86 kb, 305 downloads since 2018-03-31 

15

Mycket godsaker.

Har hört en del dom blivit av med kött på torkning. Jag har inte råkat ut för det hur är det kring där du bor?

Man vet inte att man inte kan innan man provat.

16

David, Luleå skrev:

Mycket godsaker.

Har hört en del dom blivit av med kött på torkning. Jag har inte råkat ut för det hur är det kring där du bor?

Alltså folk som tagit?
Jodu är några kilo ICQ/ad

17

Efter drygt en vecka se dom ut såhär.
Dock långt från klar.
Alldeles klibbiga och halvmjuka ICQ/ab
Några veckor till!

Post's attachments

IMG_20180408_211212.jpg, 145.62 kb, 1280 x 960
IMG_20180408_211212.jpg 145.62 kb, 299 downloads since 2018-04-08 

18

Har du lådan i lä?
Torkar mitt under takutsprånget. Ytan är torr efter en dag.

Nästa helg röker jag mitt och hänger på tork.  ICQ/af

Man vet inte att man inte kan innan man provat.

19

Vilken temperatur och luftfuktighet är bäst för lufttorkning av kött?

Buy the ticket, take the ride... - HST

20

Jag har min på en kabeltrumma pga det inte blev som jag ville ha den.
Så den ha förmiddagssol och en vägg bakom.
Jag tycker är bäst när det är kallt på natten och sen + grader på dagen.

21

Sådär då har vi tagit in dom mindre bitarna som torka rätt fort ICQ/ab
Nu är dom större kvar.
Börja bli hårda men lite för mycket rött och mjuka än!

Post's attachments

IMG_20180415_192626.jpg, 97.91 kb, 1280 x 960
IMG_20180415_192626.jpg 97.91 kb, 256 downloads since 2018-04-15 

IMG_20180415_192631.jpg, 104.72 kb, 1280 x 960
IMG_20180415_192631.jpg 104.72 kb, 257 downloads since 2018-04-15 

22 Senaste redigerad av David, Luleå (2018-04-23 19:31:16)

Hej. Hur går det?

Nu har jag rökt och torkat klart mitt. Rökte några kompisars också. En våtsaltar i lag. Man ser klart vilka bitar som legat i blöt och vilka som är torrsaltade.
http://www.forumbilder.com/images/2018/04/23/IMG_6610.jpg
(nåt är tok med bilden, jag lyckas inte vrida den rätt. Ni får vrida nacken istället ICQ/ae

En specialare var en tjäderfile jag saltade in, rökte och torkade. Det här var någonting extra. riktigt gott, men lite svårt att beskriva.
http://www.forumbilder.com/images/2018/04/23/IMG_6654.jpg

Skulle varit kul att testat dina bitar också. Alltid kul med att testa olika bitar, kött och saltning och ev rök.

Man vet inte att man inte kan innan man provat.

23

Går bra.
Några bitar kvar ICQ/ab
Ska visa nå bilder sen!
Vi få väll la ta en törkeköttkväll nån kväll ICQ/ad

24 Senaste redigerad av =) (2018-04-29 16:47:43)

Sådär då va buren tom på kött.

Klart för detta projekt i år, trodde skulle bli dåligt tanke på hur sent det blev och väder men tro blev rätt OK tanke på omständigheterna utav vädret  ICQ/bj

Post's attachments

IMG_20180429_173212.jpg, 93.86 kb, 1280 x 960
IMG_20180429_173212.jpg 93.86 kb, 284 downloads since 2018-04-29 

IMG_20180429_174757.jpg, 28.73 kb, 540 x 357
IMG_20180429_174757.jpg 28.73 kb, 291 downloads since 2018-04-29 

25

Vackert ICQ/ay
Det ser ut att blivit riktigt bra.

Man vet inte att man inte kan innan man provat.