1 Senaste redigerad av AlexN (2013-10-19 11:07:50)

Lägger ut en liten mys mek som passar bra en kväll när svetsgasen är slut och järnaffären stängd:)

Jag hade tre olika lås till dörrarna på mitt splitbuss projekt och ingen nyckel till något av dem. så här gjorde jag för att fixa det.
Började med att få tag på ett nyckelämne som passade hos den lokale låssmeden, i mitt fall funkade det bra med ett Börkey 618L.
Tyvärr var nyckelämnet till mitt nya tändningslås helt annorlunda så jag får leva med en nyckel till tändningen och en till alla dörrarna.
Tändningslåset är ingen höjdare att skruva isär, mitt gamla dog en plågsam död i den manövern..

Sen gäller det att ta isär låsen. Har man ett låst skjutdörrshandtag eller bakluckehandtag får man ta fram sin dremel eller borrmaskin, slipar man lite försiktigt så går det fint att återanvända delen utan att det syns utifrån! För man kommer inte åt låsskruven utan att få bort biten(den som är klämd i skruvstycket på bilden) som sitter runt låset. Har man ett upplåst lås är det ju bara att dra bort denna bit.
http://imageshack.com/a/img850/2541/ob0y.jpgÄr det ett dörrhandtag som man skall fixa får man driva ur den här sprinten med en dorn, eller en avsågad 4 tums spik funkar det med i brist på annat, går lättare att få ut den på ena hållet så prova båda hållen innan storsläggan kommer fram. Sedan tar man bort den biten som sitter fast i dörren så man bara har handtaget löst. Notera hur fjädern sitter monterad så att denna monteras rätt igen när man är klar!
http://imageshack.com/a/img59/2057/bbh6.jpg
Nu ska man ha ut den lilla jäveln till låsskruv som håller fast låscylindern. Muta med 556, rengör ordentligt och köp eller slipa till en skruvmejsel som passar exakt i spåret så har man en hyfsad chans, den kan sitta hårt!
http://imageshack.com/a/img593/5710/d48e.jpg


När man fått ut den är det bara att pilla ur låscylindern med en skruvmejsel eller liknande, gamla sunkiga lås kan behöva en hel del 556 och juckande innan den kommer ut frivilligt, men är bara låsskruven borta så ska det vara löst! Innan man drar ut den helt kan det vara bra att sätta i en nyckel i låset så inte alla de små mässingsbitarna flyger iväg.
http://imageshack.com/a/img189/3804/fk9v.jpg


Nu har man förhoppningsvis ett gäng låscylindrar lösa och kanske har man en nyckel som passar till en av dem, då är det bara att börja plocka runt dessa små "mässingsbitar" på de andra cylindrarna tills alla ligger slätt med cylindern när nyckeln sitter i. Har man nyckeln till tändningslåset och detta nyckelämne passar till dörrarna kan man ju anpassa dörrarna efter denna. Har man ingen nyckel att utgå från kan man som jag gjorde, ta ett lås som ser fint ut och slipa sin egen nyckel. Det är bara att sätta i nyckeln i låset så ser man vart den behöver slipas ner, så får man jobba sakta med en liten fil tills alla mässingsbitar ligger slätt med låscylindern. Det finns kanske runt 5 olika "höjder" på mässingsbitarna så det går ganska fort att plocka runt dem tills det stämmer. kanske behöver man slakta ett extra lås för att få det att gå ihop.
http://imageshack.com/a/img28/1377/uuc5.jpg


Nu ligger förhoppningsvis alla mässingsbitarna slätt med låscylindern när nyckeln sitter i!
http://imageshack.com/a/img812/2662/0uy8.jpg

Sen är det bara att montera ihop allt likadant igen och ut att glida!
Får man inte till det med mässsingsbitarna kan man köra snabbvarianten, i med nyckeln och slipa ner de som sticker ut, eller helt enkelt bara plocka bort de som inte funkar. Men detta är nog inte att rekomendera då det försämrar säkerheten på låset!

2

Guld, nu ska jag försöka fåihop lås med en å samma nyckel till bilen!

3

kan du fixa bilderna?

4

Går det att fram bilderna igen?

Kombi 231 -67 "Duvan" Dove Blue
Bubbla -60 "Objekt - svart med röd inredning, letar delar..."

SÅLDA 1303s -74, Oval -56, 1302 -72, T2 Panel -77, T2 Kleinbus 221 -72

What we do in Life, echoes in eternity

5

Tror tyvärr inte det, har ingen aning om vart jag lagt dem:(
Men ser jag dem nån dag skall jag göra ett försök.

6

hittade en länk som kan vara användbar

http://www.hallvw.clara.net/lockpart.htm

Kombi 231 -67 "Duvan" Dove Blue
Bubbla -60 "Objekt - svart med röd inredning, letar delar..."

SÅLDA 1303s -74, Oval -56, 1302 -72, T2 Panel -77, T2 Kleinbus 221 -72

What we do in Life, echoes in eternity