1

Tänka byta ut Panasonic stereon som är lite halvkass till en Pioneer som har legat å vilat tillräckligt länge.
Panasonicen hade 4 lågnivåutgångar som gick till ett Panasonic M400 slutsteg med 4 ingångar.
Pioneeren har bara 2 utgångar.
Kan man koppla ihop dem på nåt vis eller kanske man kan koppla om slutsteget så det funkar?
Vill helst inte byta slutsteget eller dra en massa nya kablar.
Fick ett bra mycket bättre ljud med Pioneer stereon och radion verkar funka bättre, så jag tror jag bli nöjd bara man kan får ljud ur alla högtalarna samtidigt.

Någon som vet hur man gör ?

2

Det finns rca-förgreningskablar, använde själv ett par såna när jag inte orkade dra en till kabel från stereo till steget för att köra sub bryggat på två kanaler och kitsystemet på två kanaler. Det funkade riktigt bra. Dock ska jag nästa gång dra dubbla lågnivå då min stereo har separat rca-utgång för sub.

3

å man bränner inte utgångarna på stereon om kopplar den 1 till 2 s.a.s.

4

Nä, det är ju bara lågnivå så det ska väl inte va nån fara.. har iaf  kopplat så med 4kanals groundzero steg och ett monoblock på 3400watt och 2st 12" basar.

Viktigare är det att ha rejäl 12v matningskabel och MINST lika grov jordkabel. Om jorden är för klen eller dålig kontakt kan den jorda genom lågnivån och då steker du stereon.

5

Tack för goda råd, då provar vi så.
Kablarna ser rejäla ut så det ska nog inte bara några problem.

6

Känns det inte som att grejerna är feltillverkade om man får backströmmar i kablarna? Jag har aldrig hört talas om detta tidigare, därav min fråga.

Jag tror att man ofta underskattar själva "punkten" man förankrar jordkabeln i när man har jordproblem. Fri från färg och rost och allra helst med lite tjockare gods i plåten ska den vara. Själva kabeln däremot kan teoretiskt vara klenare än pluskabeln, då man normalt sett inte drar jordkabeln lika långt. Men köra man samma dimension på kablarna är förmodligen rätt.

Att grena en lågnivåsignal från 2 till fyra är inga problem, jag har till och med kört en setup där jag grenat kabeln två gånger! ICQ/ab

Grinder and paint, makes me the welder I ain't

7

Det handlar inte om backströmmar. utan att de klena jordstrumporna i lågnivåkablarna får ta smällen om slutsteget inte har riktig jord.

Jämför med gamla bilar bl.a. volvo från 70 talet där jordflätan mellan motor och chassie ärgat av.
När man då vrider på nyckeln söker startmotorn jord genom alla de kablar som finns, och de brinner av, eller blir till en gegga under instrumentbrädan.

Riktig jordning är det viktigaste av allt, annars går det åt h-e  ICQ/ae

VW 1303 S -74
VW 1303 Big -74
VW 1303 S -73
Honda CB750 Four -75...1:a Folkan, en 1200 -59 inköpt 1969
BMW 740 i -96
John Deere 210 -67

8

Gick bra med förgreningen, nu när det vart lite fart på stereon så visar det sig att ett par högtalare nog har gjort sitt, skruvar man upp lite så skorrar det betänkligt.
De är väl bara sen 80-talet, så kanske dags att uppgradera dem också.

Det här med jord är ju väldans viktigt, dålig jordfläta är en vanlig orsak till laddningsproblem. just jordfel är väl det värsta att leta i en bil.

9

jag har massa högtalare ligger, skrik till om du behöver.  ICQ/ag

Let's make BOXERVILLE great again.
Film och fotonörd.
Byggtråd för min Oval The OldSpeed Outlaw
Byggtråden för La Cholita å Krush Groove hittar ni HÄR