En gammal handvevad kaffekvarn är inköpt, bara bönorna som fattas nu 
Vw 1/11 -58
Panel -65
1300 limousine -66 såld sedan länge:'(
Du är inte inloggad. Logga in eller registrera dig.
Boxerville » Babbel / offtopic » Dags att rosta kaffe?
Sidor Föregående 1 2 3 4 5 6 … 12 Nästa
Du måste logga in eller registrera för att svara
En gammal handvevad kaffekvarn är inköpt, bara bönorna som fattas nu 
Jag har lite handvevade antika saker med, men det är denna som används varje dag.
Inte dum alls faktiskt.

Fan j:son... den där är ju bara så jäkla läcker!
TheMartin och ni andra: Jag kommer börja kränga lite kaffe på festen, men jag kommer rosta 20 kg till att börja med så efter festen lägger jag upp ett beställningsformulär för det som finns kvar. Tack för ert intresse!
Köpte på mig 6 paket.
Kommer inte öppna en paket förrän det i kvarnen är slut.
Sen blir det intressant att se hur karaktären förändras efter att gasningen upphör. (nyrostat kaffe ska få gasa klart i förpackningen, några veckor, innan man öppnar den)
Kommer inte kunna vänta dessa veckorna känner jag. 

Vackert j:son, hoppas det smakar! Kul att du och damen tog er tid att komma upp. Vi hörs!
Jonas, finns det möjlighet att köpa några paket?
//Morgan Orb
Hallå! En del kaffe gick på festen, men det finns runt 12 kilo kvar. Så här funkar det:
Man kan köpa 2, 3, 4 eller 5 påsar. Se bilderna här nedan för pris. Posten tar ju ganska höga priser för oss som är vanliga dödliga, men jag tänker inte blåsa någon på frakten. Jag tar 55 kronor per paket + vad "postens förfrankerade gröna" kostar. OBS - HELA BÖNOR, så se till att du har tillgång till en kvarn... eller ett örngott och en slägga.



Först till kvarn gäller - Blir det stort intresse finns det möjlighet att rosta mer inom ett par veckor. Maila mig på [email protected] - POSTA INTE DIN BESTÄLLNING HÄR I TRÅDEN. Tack på förhand! MVH / Jonas
Du har mail. 
Mail här också.. 
Mail från mig också 
Från mig också!!
Detta är ju mer spännande än lottodragningen på lördagar.. Blir de nå kaffe denna gång?? 
u got mail! 
du har mail 
betalt, pm:at o hela skiten...nu ska det kokas kaffe på sydsvenska höglandet oxå..... 
Har smetat in lite deg på ditt bankkonto samt skickat ett mail med uppgifter.
Här ska det jävlar malas kaffe... 
Tack för era beställningar! Jag kommer börja skicka ut kaffe nu på torsdag. Håll ut 
Kunde inte låta bli att köpa ett par påsar Gravrost på festen.
Har nu gått och luktat på dem ett tag och det börjar rycka i kaffetarmen.
Funderar hur jag gör för att få ut mesta möjliga av bönorna utan att behöva investera i ny fin espresso-bryggare. inte i nuläget i alla fall.
Så, detta är vad som finns i hemmet:
Perkulator
Kaffebryggare
Elektriskt kaffekvarn (knivar modell stavmixer)
Gammeldags handvevad kaffekvarn
Har förstått att bönorna bli mer finmalda med den elektriska kvarnen och i ganska små mängder åt gången (liten behållare) medan den handjagade maler grövre och i större mängder (ja, så mycket man nu vill/orkar mala).
Har även förstått att man inte bör cirkulera vattnet flera gånger genom kaffet som man ju gör i en perkulator, men å andra sidan får man väl inte ut maximalt av bönan genom att mala finare och koka i en vanlig kaffekryggare?
Fasen, detta är en hel vetenskap 
Förklara för en som int´begrip....
j:son... Vill du ta denna, kaffekungen? 
Ujuj. Ja detta är en liten vetenskap och att säga att såhär och såhär är det, är kanske inte helt rätt.
Smaken är ju faktiskt olika och vissa tycker att kaffemaskinen på jobb är det bästa som finns.
Men som du säger så är det inte bra att cirkulera vatten genom kaffet som en perkolator.
Enkelt kan man säga att efter hantverket är kvarnen det som är överlägset viktigast.
Vad är då bra kvarn?
En kvarn är egentligen bara malskivor. Vill man sen slippa jobbet med att mala själv så köper man en med motor.
Lite design och timer/våg etc och det finns ingen gräns för vad den kan kosta.
En kvarn med knivar är helt förkastlig då den är så inexakt. Ömsom fint, ömsom grovt.
Som insteg i kaffeträsket brukar jag rekommendera en kvarn från Wilfa. Har vunnit alla tester för budgetkvarnar tror jag. Okej malskivor som kanske inte klarar espresso, men väl att få ut maximalt ur bryggkaffe.
http://www.prisjakt.nu/produkt.php?p=533890
Annars är en bra idé att köpa en handjagare. Inga direkta pengar lagt på något annat än malverket.
Här är en mycket populär från Hario. Finns massor med fina handjagare för "normala" pengar.
http://www.baristashopen.se/kaffe/kvarn … alverk.php
Kanske dags att starta en tråd om kaffe och hantverket bakom det? 
Jamen sådärja!
Tack så mkt, j:son! Jag har också antecknat 
Finns det kaffe kvar?
Jag dricker inte ens kaffe, men frugan behöver ju nått riktigt kaffe....
Finns det kvar beställer jag 2påsar....
Jodå, Rogga! Ska skicka ut den första laddningen imorgon. Maila din order och din adress på [email protected] är du snäll. Tack på förhand!
Hej alla glada! Jag har varit hemma igår och hela dagen idag med grymt ont i halsen och nästäppa. Skickar sålunda iväg kaffet på måndag. Sorry för detta, hoppas ni förstår! God helg på er alla!
j:son: Tack och bock för rådet!
Vet att vi pratade kaffe på whiteout också (det där om att inte köra vattnet flera gånger genom bönan bl.a.), men jag var då inte i skick att komma ihåg allt som du sade 
En handjagare ger mer "hantverkskänsla" åt det hela, men har förstått att det blir tradigt i längden att stå och veva om man vill dricka "finkaffe" i större mängder.
Mina föräldrar har ett par gamla handvevade kvarnar (arvegods) som de lovar att ta med nästa gång de hälsar på. Kanske skall avvakta med att shoppa ny tills de bägge är testade.
Har dock fått för mig att de äldre kvarnarna malare för grovt då dessa användes på tiden man kokade kaffet direkt på spisen.
Dom gamla är ställbara med vred så dom går att mala fint oxo och har sprättskydd men lite jobbigt när man ska fixa kaffe till 5-6st lr fler.
Dom nya är inte lika bra man måste rengöra kvarndelen rätt ofta och dom utan lock sprider böndelar över hela köket.
Dom billiga mixerliknade mal lite för fint och oväsnas.
Dom riktiga är dyra men bra.
Men det beror på vad man är ute efter men nymalet blir det bäst för då är det utan garvsyra i 30min.
Espresso kräver en dyr maskin för att bil bra och varmt.
Bryggare så måste det malas till rättstorlek så smaken hinner komma ut.
Själv tycker jag kokkaffe är bäst men det beror ju på vem som gör det, kokar man det ökar beskan, så kokat är gott och lätt och billigt att göra men sen beror det ju på vattnet hur det blir och vad man har till samt vem man fikar med. 
Sidor Föregående 1 2 3 4 5 6 … 12 Nästa
Du måste logga in eller registrera för att svara
Boxerville » Babbel / offtopic » Dags att rosta kaffe?
Currently installed 2 official extensions. Copyright © 2003–2009 PunBB.