Jag är verkligen rörd över allt fint beröm, jag brukar ha svårt att ta till mig av god kritik, men när den är välformulerad och kommer från flera håll så fattar även jag att det måste ligga något uns av sanning bakom. Tack återigen, ni är verkligen en trevlig publik!
Så var det dags för nästa uppdatering, jag vill ju hinna ifatt verkligheten (innan den hinner ifatt mig
) så jag eldar på lite. Inbillar mig att detaljrikedomen blir bättre på så vis. Att ligga under bussen i timtal med vinkelslipen i hand ger ju en onekligen tid för kontemplation och många tankar hinner susa igenom huvudet och det är riktigt terapeutiskt.
Nästa steg i projektet var att få dit den bakre tvärbalken, det var ju delvis därför jag boxade ramen helgen innan, men även för att jag vill ha ett någotsånär korrekt utseende. Jag fick inte riktigt till måtten, dvs avståndet mellan rambalkarna stämde inte exakt. Att rambalkarna inte är exakt parallella i bakdelen av vagnen, medan tvärbalken är helt symmetrisk, gjorde att jag fick svetsa på några smala "passbitar" för att få balken att stämma i bakkant, där den ju blir för kort. Eftersom ramen i denna region är hemsnidad så antog jag i all hast att det måste bero på klåparen som yxat till bitarna. Måttet i längdled mellan bakre tvärbalk och utriggaren mättes både en och fyra gånger med info från några olika internetkällor för att det verkligen inte skulle bli fel. Annars kan man ju måtta efter c-stolpens linje med hattprofilen, jag hade ju inga hattprofiler hemma och inget riktigt lämpligt att måtta med, så jag utgick från balken framför.
Det var då jag upptäckte att alla skisser på nätet, och alla källor jag kunde finna angav att en buss har tre hattprofiler (två bak, varav en "boxad" och en fram) och tre I-profiler, som en del på sne hävdar är "H-profiler"
. Men min har fyra hattprofiler och bara två I-profiler, jag har ännu att lösa detta mysterium. Kanske är det pickupspecifikt då skiljeväggen för tank är monterad i samma linje, varför det skulle behövas övergår mitt förstånd dock.
Tvärbalken monterad, här syns tydligt att det sitter en till hattprofil framför denna, något källorna på nätet jag funnit, inte kan förklara.

Med tvärbalken på plats fanns inget mer att göra just för tillfället i den delen av chassiet då material saknades. Eftersom jag lagt höger sidas b-stolpe bakom mig, kände jag att det var lika bra att spotta sig i nävarna och börja utreda hur det såg ut på vänster sida. Kände mig förvissad om att de jobbigaste momenten skulle vara över i och med att båda b-stolparna lagats, så det var lika bra att göra det jobbiga nu, så får man finsvetsa raka profiler längre fram. Den tanken är nog ett självbedrägeri som heter duga, visst kommer jobbiga moment även framöver, men det är helt klart en strapats vad arbetsställningen beträffar att laga vänster sidas b-stolpe där det inte finns en lastlucka att jobba igenom. Hade golvet varit kvar hade det nog varit en omöjlighet. Det kommer kännas som en sån nerförsbacke att laga buss när man har det här som preferens!
Utgångsläget, här är "bonnalappningen" bortplockad som suttit i hjulhuset

Som synes, rostigt lite här och där, det som skiljer från högersidan är att även framskärmen är dålig och behöver lappas.
Efter att ha kapat bort allt det dåliga ser det ut såhär:

Utöver själva hjulhusbiten och grönplåten jag köpt behöver jag alltså knacka till några hemgjorda bitar till. För att ha något vettigt att fästa b-stolpen i behövdes ju en fals på vardera sida, så det var bara kopiera receptet från vänstersidan, men se till att göra dem spegelvända och i rätt längd. Här använde jag grönplåten som mall för att få till kurvaturen på falsbitarna. Sen var det ju det här med det sk "hundbenet" det som jag refererar till när jag skriver "skärmen", den behöver ju också lappas. Och här är jag faktiskt lite stolt över resultatet. Mätte lite på vagnen efter att det dåliga kapats bort och fick mig en övning i spatialt tänkande. Hur ser en tredimensionell bit ut när man plattar till den?
Jag känner många som skulle ha svårt att se hur detta ska vikas ut och ihop för att få det att passa på vagnen, jag har andra svårigheter. 

Efter lite origami och massage och med några stänk färg ser det ut såhär:

Vi som kan bussar ser ju såklart exakt var den här ska sitta
övriga får ge sig till tåls, lustigt nog tog jag ingen bild på detta vid det här laget.
Nu fick man ge sig på en tankeövning igen, hur går montaget av alla delar till? Var ska jag börja? Ja enligt mig monteras ytterskinnet först, sedan passbiten mot hjulhuset och sist innerdelen av stolpen. När allt det är ihop kan man få dit själva hjulhusväggen, men innan den monteras bör man ha utriggare och domkraftsfäste på plats. Så jag börjar med det enklaste då jag fortfarande hade väldigt lite gas kvar visste jag inte hur långt jag skulle komma innan svetsarna skulle börja se förjävliga ut, så jag börjar med utriggaren och domkraftsfästet. Dessa två svetsas ihop i bänk så att de utgör ett komplett montage vid montering på vagnen.
Hit men inte längre, här tog gasen slut, men det gjorde mig inte så mycket, det finns ju annat att göra:

Eftersom gasen nu var slut fick jag tänka lite friare, jag gillar ju att stå i bänk och jobba och delar behövde ju tillverkas. Eftersom jag från högersidan hade lärt mig att en sån bit som hjulhuset krävde, kan ta en avsevärd tid att få till och att passa in, satte jag igång med det nu för att ha gott om tid och energi åt den. Träbiten med mallen för rillorna fanns ju redan och mycket av idén om hur biten skulle utformas fanns också redan. Så inte bara gick det snabbare, det blev också mycket bättre.
Här har jag passat in biten och skulle alla bitar sitta såhär bra skulle det inte behövas någon svets. Klockrent!

Det var nu sen söndagskväll och tack vare att jag jobbar sent på måndagar numer kunde jag köra på några timmar till. Alla delar fanns nu att reparera b-stolpe och hjulhus, så jag började se över övrigt behov. Baktill hade jag märkt att den sista kvarvarande hattprofilen även den var dålig, men inte så dålig att jag behövde operera, utan det skulle i det här fallet räcka med några stygn.
Så de sista timmarna på kvällen ägnades åt att tillverka en passbit och kapa ur i balken för en så bra passform som möjligt.
Här är det ändå ganska lättjobbat med två av balkarna ur vägen, man får saxa lite med kroppen, men den verkliga prövningen är längre fram
:

Läge att lägga ner, i med gastuben i skuffen på karetan och ta revansch vid nästa tillfälle. Och lätt manisk som jag hunnit bli, kunde jag inte ge mig till tåls i två veckor då jag har ledig helg igen, utan jag bestämde mig för att jag måste åka ut igen på min lediga vardag för att inte klättra på väggarna hemma. Sagt och gjort, med en ny gastub i skuffen och en stark övertygelse om att mer jobb är det som får mig att må bra, så styrde jag återigen kosan de tretton milen ut på landsbygden och till hobbygaraget vid Nordsjöns norra strand.
Det dröjde väl inte mer än några timmar efter ankomsten så hade jag fått dit några till bitar, samt slipat till svetsarna.
Hur sexig kan en tvärbalk bli? Ja inte sexigare än en på en folkabuss i alla fall:

Jag hann även lappa ihop hattprofilen innan jag kände att det var sängdags; "de är en da i morrn å".
Vaknar upp till ett gnistrande vitt vinterlandskap, pudersnö, solsken och fem minusgrader. Kände mig nödgad att skotta uppfarten så jag inte får problem längre framöver. Men sen fanns ingen tid för rekreation i den underbara vinternaturens allra finaste väder, här måste rosten bekämpas!
Nu hade man ju kunnat tro att jag skulle nagla dit alla bitar som jag så duktigt smitt till, men inte då! Näe här får jag för mig att jag behöver reparera lastluckans öppning i ovankant, då jag upptäckt att det var lite dåligt bakom gummilisten. Falsen som håller listen på plats blir praktiskt taget en hängränna och gummilisten som "lock" ovanpå gör att miljön hålls konstant fuktig. Så den var dålig, praktiskt taget utmed hela längden, detta medan de vertikala motsvarigheterna på sidorna är praktiskt taget kärnfriska.
Svårt att fota hela listens längd, men det är falsen i ovankant av luckan jag syftar på:

Det gamla var ganska lätt att sprätta loss och sedan slipa ned. Vad som var svårare var att fabricera en ny list. Man kan tro att det är enkelt då det bara är en rak profil, eller åtminstone trodde jag det. Men jag hade svårare att få till det än vad jag först kunde ana. För det första är biten ca 113cm lång och jag har bara enmetersark att utgå ifrån, för det andra kunde jag inte bocka plåten i min plåtbock, eftersom den är så smal var det svårt att få grepp om biten som ska hållas på plats. Såhär i retroperspektiv tänker jag att jag kunde prövat i tunnare gods, jag tror jag gjorde den i 1,0mm-gods, men det tänkte jag ju såklart inte på då. Att klippa ur och handknacka två långa bitar så de är helt raka är inte helt lätt, sen ska de passa mot varandra också. Givetvis blev de två bitarna, trots idoga försök, lite olika, men efter ett tag blev jag nöjd och drog på lite färg och lät dem hänga på tork.
Det kändes nu som tiden var mogen att börja ge sig i kast med hjulhus och b-stolpe. Och nu innan något var fastsatt ordentligt, verkligen fundera över i vilken ordning allt måste göras. jag kom snart fram till att den bakre av de två falsbitar jag tillverkat behövde komma på plats först. Jag fick vid det här momentet lite problem då inga av mina svetstänger fungerade, så jag fick tänka ut någon annan lösning.
Ett par tvingar till plåtbocken var smidiga nog att rymmas och gick att använda. Men detta fick mig att inse att jag behövde flera olika svetstänger:

För att få dit ytterskinnet behövde det även lappas på andra sidan. Att lappa dit avslutet på skärmen var ganska straight forward men också något av det sista jag fick gjort denna fredag, dagen därpå skulle jag kryssa raka vägen till jobbet för ännu en jobbhelg.
Jag kallar detta för en hjulhusselfie, eller möjligtvis "titta ett b-stolpskott":

Pressad av min ambasadör i detta projekt, den så kallade "Mirtmannen", känner jag nu ett ökat tryck att beställa hem mer plåt för att inte projektet ska riskera att stagnera. Grönplåten, "det gröna guldet", tar ju lite längre tid att få hem och jag ägnar mycket tid åt att försöka utröna om jag ska beställa från Custom And Commercial eller direkt från KlassicFab. Efter mycket om och men kommer jag fram till att jag nog ändå vill beställa direkt från KF. Trots att den uppskattade prisskillnaden blir minimal, så har KF hela sortimentet och C&C saknade ett par av bitarna på lager och skulle inte få ngn ny leverans förrän om ett par månader. Jag har ännu i skrivandes stund, att höra av från KF (som ju säljs via C&C, knepigt värre det där) så den ordern är inte lagd, då jag ville lägga till ett par grejer från min första order. Jag får nog ligga på lite för att det ska hända något. Däremot finns några av grejerna jag behöver på hemmaplan och dessa pryttlar levererades på bara ett par dagar.
Plåtleverans på ryamatta, ett gäng servicedetaljer fick även följa med i paketet. Bra å ha på hyllan:

Ledig helg och ut till stugan igen. Mitt smått maniska beteende har inte förbättrats och så fort maten langats in i kylen drar jag på mig arbetsbyxorna och börjar smida i grottan. Nu skulle jag ta itu med listen vid lastluckan. Mitt första försök misslyckas så till den grad att jag bestämmer mig för att göra rätt och göra om. Fick sprätta bort plåtbiten jag ägnat så stort engagemang på att tillverka, för jag hann bara få dit ena när jag insåg att det skulle bli svårt att slipa ner svetspunkterna för att jag hade svetsat så illa, men framförallt för att jag kom underfund med att jag hade satt den för tajt mot luckramen; gummilisten fick helt enkelt inte plats. Tillbaks till arbetsbordet igen, i bokstavlig bemärkelse, nu hade jag ju en grundidé om hur jag skulle göra, men gjorde den här gången en hel enmetersbit, istället för två stycken kortare. Efter mycket smidande och med lite god vilja fick jag slutligen till det.
Bocka en lång rak bit för hand är inte det enklaste, men med några gamla L-profiler, en bra smideshammare och mycket tålamod blev det godkänt minus:

Jag vet inte om jag gör rätt, men vid det här laget har jag gått och blivit rätt noggrann med att undvika att det jag tillverkar börjar rosta på en gång, så för att undvika spaltrost och att det rostar inifrån, brukar jag spraya på ett lager grundfärg innan montering för att även baksidan och dolda håligheter ska vara lite rostskyddade i alla fall. Så listen fick sig en dusch med färgen och medan den torkade fortsatte jag med b-stolpen. Idag stod fals nummer två på tur, den behövs ju för att få dit själva stolpen.
Nu har jag inhandlat lite fler svetstänger, bra verktyg gör halva jobbet, dåliga verktyg gör dig galen:

Sen var det "bara" att anpassa grönplåten efter mitt urtag i karossen och nagla dit den. Även det här blev väl "godkänt minus". Kände vid det här laget att jag kanske hade tappat stinget litegrann och att jag tänkte att jag kommer störa mig på det där varje gång jag kliver i och ur hytten i framtiden då det ju är på förarsidan. Förmodligen berodde det på min kanske oexakta och slarviga montering av skärmkantsfalsen och såhär i efterhand borde jag monterat ihop delarna i bänk först, för att nagla fast dem i bilen sen, men det är lätt att vara efterklok. Jag släppte det för stunden och gick vidare, mer än en gång tidigare har jag lyckats göra en fadäs, eller fastnat i något moment, för att sedan komma tillbaks med nyvunnen kraft efter lite mat, sömn eller bara en paus.
Grönplåt på plats, friskare än innan, men vete fanken om det ser bättre ut:

Sen tillbaka till lastluckan och försöka sig på momentet som gått och blivit något av ett gissel. Men hur svårt kan det vara egentligen? Jag menar det är ju bara plåtbitar som behöver ha rätt form för att passa på rätt plats. Plättlätt! Den här gången hade jag väl mer "tur" och var desto försiktigare med svetsen. Falstångens hål borrades upp till 6mm och bra genombränning prioriterades, men inte nödändigtvis att fylla ut borrhålen i listen med svets för att inte riskera att det blir material man inte kommer åt med slipmaskinen nere i listens "ränna". En väl utvald bit av en av de korta bitarna från första försöket fick utgöra de tretton centimeter som saknades för att listen skulle täcka hela vägen.
Eftersom den här biten inte syns när listen är på plats så prioriterades funktion för form:

Nu var äntligen det kapitlet avslutat, ett senare kapitel blir att försöka få gummilisten på plats. Men det får framtida Kee tackla, nutida Kee har alldeles för mycket plåt i huvudet för att få plats med andra material.
Tillbaks till vänsteridan och b-stolpen och det sista jag hann göra för denna gång då avresan från stugan blev något tidigare än annars eftersom jag hade en dejt med Mirtmannen och lite motorpyssel stod på agendan. Men jag hann med att få dit det jag kallar för passbiten mot hjulhuset innan det var dags att fara hemåt ca 30 min senare än beräknat men en hel garagekväll tidigare än vanligt.
Obekväma arbetsställningar har det blivit mycket av, men det här var en av de mer olustiga, att ligga rakt under gnistregnet är ju som bäddat för trubbel, men just den här gången klarade jag mig ifrån svetsloppornas bett även om jackan blev förstörd.

Sista biten på plats för denna helg, även här fick jag modifiera lite för att få det att funka, men det är inte lika illa på bitar som inte syns så väl.

Väl hemma i stan igen bjöds jag på VegoLasagne i Gökboet, Mirtmannens residens. Efter lite snack om senaste nytt på folkafronten, begav vi oss ner till garaget för att titta på moroten som ska få bo i Lucys pannrum. Jag var rätt trött vid det här laget och ville hem och ta ett bad för att få bort allt slipdamm som letar sig in precis överallt trots att man skyddar sig så väl man kan. Men lite hann vi få gjort ändå, ventilspelet justerades och nya packningar monterades. Tanken var även att återmontera generator och fläkt, men det sköt vi upp då Mirtmannen gav sig själv en hemläxa att rengöra även fläkten ordentligt nu när allt annat rengjorts på motorn. Vi redde även ut vad vi behövde för att komma åt oljepumpen, en avdragare till remskivan. 
Nu är vi snart ikapp nutid, men jag bryter här för denna gång, det tar inte bara lite tid att läsa mina inlägg, det tar även lite tid att skriva dem. Tur att jag inte har familj eller flickvän, då hade jag verken kunnat svetsa eller skriva som jag gör.

Grinder and paint, makes me the welder I ain't