1 Senaste redigerad av vwato (2016-10-26 20:02:27)

Sakta har lagen ändrats och nu kommer storsläggan.
https://mitti.se/ny-metod-sa-ska-polise … kyrkasalem

Tidigare har myndigheter kunnat beslagta och skrota fordon vid upprepade brott som rattfylleri, olovlig körning och vårdslöshet i trafik. Just nu pågår en utredning som kan leda till ett prejudikat där polisen ges makt genom förverkningslagen att beslagta och förverka fordon trots att ingen har dömts för något brott. 2012 började man vässa de juridiska verktygen. https://data.riksdagen.se/fil/29C80CD7- … BD21A0BA36

"7§ Förverkande av fordon vid brott, nuvarande lag efter ändring 2015.
Handlar om förverkande av fordon som har använts vid brott, dvs. att paragrafen beskriver under vilka omständigheter som polis och myndigheter har rätt att omhänderta en brottslings fordon för att sedan antingen sälja eller skrota detsamma. Den ändring som nu har skett i lagtexten är att ordet ”uppenbart” har lagts till i paragrafens första mening. Det förändrar således lydelsen i den första meningen från, ett fordon som har använts vid brott enligt denna lag får förklaras förverkat, om det behövs för att förebygga fortsatt sådan brottslighet och förverkande inte är oskäligt, till förverkande inte är uppenbart oskäligt http://lawline.se/answers/7-trafikbrott … -vid-brott


Man inför alltså ett ägaransvar istället för att föraren döms för brott, detta kan även i förlängningen leda till att alla fordon som inte överensstämmer med registreringsbesiktning kan tas i beslag och förverkas. Ytterligare en bedömningsfråga där makten ligger hos de myndigheter som utövar kontrollerna och bilägarna kommer att få kämpa för rättvisa och i värsta fall får sina fordon skrotade trots att de kanske till sist får rätt mot myndigheterna.

Som vanligt reglerar man lagar efter symtom utan att ta hänsyn till orsaken, vilket i detta fallet skulle vara fler motorbanor i Sverige.


http://ranchotransaxles.com/blog/wp-content/uploads/2014/01/IMG_00011-300x265.jpg

One humans junk is another's Vwomens or mans treasure..

Förundras bör du göra över hela alltet, även det enklaste i tillvaron..

2 Senaste redigerad av vwato (2016-11-17 19:22:46)

Nu har domen fallit, Södertörns tingsrätt har beslutat om att fordonet ska förverkas och skrotas. Bilägaren har alltså inte dömts för något trafikbrott utan det är bildbevis som styrker att fordonet deltagit i flera streetrace. Ett överklagande är förhoppningsvis att vänta..
http://www.sodertornstingsratt.domstol. … i-beslag-/

"Rätten menar också att den olagliga streetracingen har bedrivits i organiserad form och därför finns en stor risk att bilen fortsätter att användas i brottslighet ifall den skulle lämnas tillbaka till ägaren. Rätten anser inte att bilens höga värde ska ses som ett hinder mot ett förverkande eftersom bilen, enligt rätten, har köpts och byggts om i syfte att användas vid brottslig verksamhet."
https://mitti.se/nyheter/bilagare-tillb … -stockholm

One humans junk is another's Vwomens or mans treasure..

Förundras bör du göra över hela alltet, även det enklaste i tillvaron..

3

Egentligen är det väl inget säga om det hela mer än
att det finns avhysta banor/inhägnade områden att
hyra o köra på så det är helt riktigt att sätta åt olaglig
streetrace på allmän plats.

4

I Tyskland dömdes två killar, som orsakade en dödsolycka, till livstids fängelse för mord i samband med en form av streetracing.
http://www.dn.se/nyheter/varlden/doms-f … treetrace/

"Det var strax efter midnatt den 1 februari i fjol som de båda männen tävlade om vem som snabbast kunde framföra sin bil genom centrala Berlin. Den olagliga tävlingen gick i över 170km/h, förbi övergångsställen, rödljus och vägkorsningar.

Vansinnesfärden fick ett våldsamt slut i närheten av varuhuset KaDeWe då en av männen kolliderade med en annan bilist som kört mot grönt ljus. Bilisten, en 69-årig man, omkom på platsen. De båda förarna klarade sig med lättare skador medan deras bilar blev totalförstörda.

De två männen dömdes på måndagen till livstids fängelse för mord. Domen får stor uppmärksamhet i Tyskland eftersom de båda döms för mord och inte för vållande till annan död, som varit straffet vid tidigare liknande händelser. Rätten konstaterar att männen visserligen inte haft uppsåt att döda, men att de varit väl införstådda med riskerna tävlingen innebar. Det handlade om en kick och om anseendet i streetracing-kretsar anser rätten.

Domen ifrågasätts av männens försvarsadvokater som hävdar att männen ansett att de haft situationen under kontroll. De vänder sig mot rättens tolkning om att deras deltagande i biltävlingen går att jämställa med ett uppsåt att döda. Domen kommer att överklagas.

De nu dömda männen uppges vara välkända i streetracing-kretsar i Berlin. De är båda tidigare flerfaldigt dömda för andra trafikbrott, uppger tidningen Der Tagesspiegel."


Det är nog att vänta en hårdare lagstiftning även i Sverige vid personskador relaterade till streetrace på allmänna vägar.


http://www.tagesspiegel.de/images/heprodimagesfotos82320170215rennen_455_1_20170214114635298-jpg/19391826/6-format6001.jpg

One humans junk is another's Vwomens or mans treasure..

Förundras bör du göra över hela alltet, även det enklaste i tillvaron..