1 Senaste redigerad av germanbug (2014-12-08 09:44:05)

Tänkte försöka att dela med mig min renovering och den fortsatta utvecklinegn av min VW 1303 från 1973.
Bilen köptes på annons sommaren 1994 i Lima, i västerdalarna. Den syntes ganske tydligt på håll när jag och min far började närma oss byn. För med den ärtgröna färg (Cliff grön) så var den inte svår att missa. Den var både körbar, komplett och besiktad vid köptillfället.
Men efter att ha börjat kika om kring som under golvmattorna och på diverse ställen så beslutade jag med att göra något åt det. Bilen ställdes av, och mot höstkanten samma år, så var den “lilla” renoveringen igång.

Våren -95:
Som för de flesta så skulle det bara lagas lite rost här och där, och sen inte så mycket mera. Men så blev det naturligtvis inte.
Bilen plockades ner helt i molekyler. Och sen togs det beslutet att sära på kaross och chassi, eftersom det skulle underlätta rostlagningen.
När karossen kom av, så kom det fram en hel del rost på golvet. Vänster golvhalva var som ett såll efter jag hade blästrat hela plattan. Och alla “hörn” på chassiet var bara kex.
Att rostet på främre delen av golvet hade blivit, var den orsaken att vatten hade kommit in i kupén från det dräneringsrör som kommer från friskluftgallret framför vindrutan. Röret att gett upp...

Själva helrenoveringen pågick mellan 94-96. Och det mesta har jag gjort på egen hand, från att aldrig ha pysslat med bilar tidigare. Men man har ju lärt sig en hel del under tiden om man säger så...
De första bilderna kan vara lite oskarpa. För de tog jag innan digitalkamerans tid. Men det syns ju något ändå vad de föreställer.
Tyvär så hann jag inte knäppa någon bild på bilen när den var helt komplett och orörd. Utan det börjar med att den har blivit nästan helt nerplockad…

http://forumbilder.se/DBSPB/1.jpg
http://forumbilder.se/DBSPB/2.jpg
http://forumbilder.se/DBSPB/3.jpg
http://forumbilder.se/DBSPB/5.jpg

Så var det dags med det stora lyftet:
http://forumbilder.se/DBSPB/7.jpg
http://forumbilder.se/DBSPB/16.jpg
http://forumbilder.se/DBSPB/113-2.jpg

Man undrade hur mycket som karossen egentligen satt fast med chassiet när man fick se allt detta:
http://forumbilder.se/DBSPB/10.jpg
http://forumbilder.se/DBSPB/11.JPG

Sen efter att rensat plattan helt från diverse delar så var det bara till att skrapa allt rent från gammal underredsmassa innan det var dags för blästring:
http://forumbilder.se/DBSPB/13.jpg
http://forumbilder.se/DBSPB/14.JPG
Här är ägaren och byggaren in action...
http://forumbilder.se/DBSPB/15.jpg

Sen var det bara dags att börja försöka att bygga upp det hela igen. Blev en del plåt bytt, på de klassiska ställena. Ramhuvudet såg inte så himla friskt ut i början. Men efter att ha rengjort det så fick det bli att återuppbygga det med egen plåt.
http://forumbilder.se/DBSPB/116.jpg
http://forumbilder.se/DBSPB/17.jpg
http://forumbilder.se/DBSPB/118.jpg

Nu börjar man kunna se att det vänder åt rätt håll efter all rostlagning. Plattan målades och delar börjar återmonteras, rengjorda, nya och nymålade.
http://forumbilder.se/DBSPB/19.jpg
http://forumbilder.se/DBSPB/20.jpg

Och innan vintern -95 kom, hann den nylagade karossen hitta tillbaka till sin renoverade underdel igen:
http://forumbilder.se/DBSPB/21.jpg

Lagomt till våren -96 hade jag efter mycket om och men bestämt mig i vilken färg som jag ville ha den i. Av en slump så kikade jag lite extra på min nya MTB-cykel, en knallröd Merida. DEN färgen ville jag ha på bilen!! Så det var bara att ta med cykeln till färgaffären och försöka hitta en kulör i deras kartor som stämde överens med den fina röda som jag hade på cykeln. Och det blev en Ferrari-röd. Så den beställdes plus allt annat som behövdes för att lackera en bil. Jag hade tanken att försöka att lackera den själv.
Under tiden jag väntade på lacken, så var det bara att hugga i och slipa och spackla... slipa och spackla...
http://forumbilder.se/DBSPB/23.jpg
http://forumbilder.se/DBSPB/24.jpg

Skärmarna passades in och ny frontplåt monterades. Passade även på att göra så att bakplåten blev demonterbar för framtida i och urtag av motorn. Här är ett litet färgprov på ena bakskärmen:
http://forumbilder.se/DBSPB/22.jpg

Bilen lackades i delar och sektioner i taget. Dels att garaget inte var det största vid lacktillfället. Och sen inte tex komma åt de nylackade sidorna vid målning av taket.
Och slutresultatet blev bättre än förväntat för att vara garagelack. Så nu började det allra roligaste: Att återmontera alla saker igen ICQ/ab
http://forumbilder.se/DBSPB/25.jpg

Det gamla innertaket åkte ut. Och ett nytt VITT köptes och monterades. När man jämförde det gamla med det nya så var det gamla nästa rök-gult mot det nya vita och var även lagat vid bakrutan. Men det var en del jobb att montera det. Att både spänna och limma alltihopa samtidigt blev lite klurigt. Men det lyckades det med. Inga veck någonstans!! ICQ/ab
http://forumbilder.se/DBSPB/26.jpg
http://forumbilder.se/DBSPB/27.jpg

Så här såg motorn ut efter första uppsnyggningen och storservad (mycket rött blir det...) en vanlig standard 1600cc..
http://forumbilder.se/DBSPB/28.jpg
http://forumbilder.se/DBSPB/29.jpg
http://forumbilder.se/DBSPB/30.jpg

Och till hösten -96 stog den klar efter helrenovering. Det mesta är bytt till nytt eller renoverat. Men det jag inte visste då, var att det här var bara början till mitt stora VW-intresse... ICQ/ab

Kör 5-växlad 1303 sommartid.

Se mer om hur det hela började?? Kika in på: http://boxerville.se/forum/viewtopic.php?id=25153 
...men finns även på: http://www.garaget.org/?car=47983

2

Imponerade  ICQ/ab  ICQ/ab

-64 Low&Slow

3

20 år i sommar kul o behålla den så länge.

4

hasse skrev:

20 år i sommar kul o behålla den så länge.

Ja, det är helt otroligt igentligen. Och ändå aldrig haft tanken att sälja den. Jag har nästan haft den halva livet.

Kör 5-växlad 1303 sommartid.

Se mer om hur det hela började?? Kika in på: http://boxerville.se/forum/viewtopic.php?id=25153 
...men finns även på: http://www.garaget.org/?car=47983

5

Härligt!
Nu väntar vi bara på resten, "A G-Looker is born"  ICQ/ag

Har en "sommarblå" [original VW-kulör] 1303S -73.
Lite före/efter-bilder finns på Garaget och min projekttråd är här på Boxerville

6 Senaste redigerad av germanbug (2014-02-18 10:07:36)

Hittade lite fler bilder på hur den såg ut efter renoveringen (version No.1, mellan -96-99) Och då hade jag svarta BIG-fälgar med snobbringar till en början, innan jag fick tag på 4 stycken jubileumsfälgar.

Här är den enda vinterbilden med bilen, med gamla stenhårda Trelleborgare runt om:)

http://forumbilder.se/DBSS8/img-0325.JPG


http://forumbilder.se/DBSS8/img-0305.JPG
http://forumbilder.se/DBSS8/img-0308.JPG
http://forumbilder.se/DBSS8/klar-bil-framifran.jpg

Blästrade och rostskyddsmålade jubileumsfälgar:
http://forumbilder.se/DBSS8/img-0322.JPG

... som blev de lackade i Antracit-grått:
http://forumbilder.se/DBSS8/img-0300.JPG
http://forumbilder.se/DBSS8/img-0304.JPG

Inredningen bestod först av de gamla nersuttna orginalsätena med överdragsklädsel.
http://forumbilder.se/DBSS8/img-0315.JPG

Men jag ville ha något bättre att sitta i, så jag fick tag på ett par fina stolar från Golf:I. Och de var som nya, och bra mycket skönare att sitta i, än de gamla som man nästan satt på golvet... Lite modifiering på infästningen bara, eftersom avståndet mellan stolskenorna i Golfen är lite bredare än i bubblans. Men det var bara att flytta över bubblans nedre stolsben och svetsa på de på Golfens, så blev det att passa.
Fick hjälp med att sy upp en ny klädsel till både fram och baksätena. Sprättade isär orginalklädseln och mallade av det på det nya tyget, som jag köpte hos en bilinredningsfirma i Västerås. Och det blev ju en bra skillnad i helheten:
http://forumbilder.se/DBSS8/img-0311.JPG

Sen fick motorn en ny omgång med färg. Och istället med en massa rött, så blev alla kåpor gula. Så det var bara ur med motorn och slipa och lacka om.
http://forumbilder.se/DBSS8/img-0313.JPG

Kör 5-växlad 1303 sommartid.

Se mer om hur det hela började?? Kika in på: http://boxerville.se/forum/viewtopic.php?id=25153 
...men finns även på: http://www.garaget.org/?car=47983

7

Bilen kördes flitigt om sommrarna då solen sken fram till -00 ungefär. Då blev den lite mindre roligt, eftersom jag bytte ut min dåvarande bruksbil, som blev roligare att "umgås med". Så då stog VW:n avställd i garaget och nästan helt orörd till en början.
Och efter ett tag så upptäckte jag det nuvarande GermanLook-stuket! ICQ/ab WoW!! Så skulle jag vilja ha min bubbla. Så det var bara att sätta igång sin tankeverksamhet och även börja leta delar som jag hade tänkt mig.
Det första som jag började med var att försöka att jaga rätt på en kuggstång från en 75:ans 1303. Jag visste då att det kanske inte var så lätt att få tag i en sån, men jag lyckades hitta vid en bildemontering. Och sen var projekt "Version No.II - GermanLook" igång! ICQ/ab

http://forumbilder.se/DBSSA/img-0294.JPG

Urkapad inre halva av reservhjulsbaljan för att få plats med kuggstångsstyrningen:
http://forumbilder.se/DBSSA/img-0298.JPG

Kör 5-växlad 1303 sommartid.

Se mer om hur det hela började?? Kika in på: http://boxerville.se/forum/viewtopic.php?id=25153 
...men finns även på: http://www.garaget.org/?car=47983

8 Senaste redigerad av germanbug (2014-02-17 19:53:48)

När väl den nya styrningen var på plats, som blev mycket bättre styrkänsla än den gamla glappa och utslitna snäckväxeln, så hade jag tanken att det skulle vara fränt med 5-växlat i bubblan.
Och då var det bra att man hade internet. Innan fanns det inte så mycket info. att få tag på när man inte hade "nätet" att tillgå.
Och på skoj så satte jag ut en köpes-annons på en av de äldre VW-forumen (som inte finns längre) om en 5-växlad Porsche-låda från de "early 911" modellerna.
Och efter en ganska så lång tid så dök det upp en mail om att det var en som hade en sådan låda att sälja. Han hade själv haft tanken att bygga om sin T-1:a till 5-växlat med just den lådan, men det hade tydligen kommit av sig så det blev inte så mycket mer än så.
Lådan är från en 66:ans Porsche 911 S. Modellbeteckningen är 901/2 då den är 5-växlad (finns även som 4 växlad...)
Eftersom priset var "nästan" gratis i sånna här Porsche-sammanhang, så klippte jag till på den på en gång. Och det ångrar jag inte i efterhand, då jag sett att dessa lådor kostar både 8 och 10 gånger mer än vad jag fick köpa den för. Och den är helt felfri, förutom att jag fick köpa ett nytt urtrampningslager och kostade på en ny packningssats, när man ändå hade lådan lös.
Hittade en perfekt instruktion om hur man bygger om till en 901 på T-1 chassi... fast efteråt jag hade monterat dit min. Men jag hade i stort sett gjort precis så som de visade på websidan ICQ/ab

Och så här ser den ut:
http://forumbilder.se/DBSVF/img-1737.JPG
http://forumbilder.se/DBSVF/porschelada1.JPG
http://forumbilder.se/DBSVF/porschelada2.JPG
http://forumbilder.se/DBSVF/kopl-arm.jpg
http://forumbilder.se/DBSVF/porsche-901-lada-fran-66.JPG
http://forumbilder.se/DBSVF/vxl-ladshus-nr.JPG

Eftersom lådan totala längd är några cm längre än vad bubblans låda är... och den extra längden är då vid kopplingshuset, så passar inte bubblans startmotor riktigt bra. Och tipset först jag fick var att man skulle ha tag i en självlagrad variant istället, tex en från en T-1 automat. Den är självlagrad, men ändå starkare i själva startmotorn.
Med lite lätt modifiering, att slipa ner flänsen några mm, så går drevet på helt på svänghjulet.
Den övre startmotorn är helt ny innan modifiering, medans den undre var den som jag provade först med.

http://forumbilder.se/DBSVF/startmotor.JPG

Sen var det själva inpassningen av lådan i chassit. Man fick slipa undan lite på några ställen på insidan av ramhornen. Ett ställe som det blev lite trångt var där kopplingswiren hamnade:

http://forumbilder.se/DBSVF/vxl-faste.JPG
http://forumbilder.se/DBSVF/koppl-wire-returfjader.JPG
http://forumbilder.se/DBSVF/kopplingswirefaste-i-ladgavel.JPG

Sen måste man göra ett nytt hål in i kardantunneln, då Porsche-lådans anslutning till växelföraren går in på undersidan av torsionsrören:

http://forumbilder.se/DBSVF/vxl-faste1.JPG
http://forumbilder.se/DBSVF/vxl-forare-i-nytt-hal-i-kardantunneln.JPG

Även ett nytt främre växellådsfäste fick tillverkas.
http://forumbilder.se/DBSVF/framre-vxl-faste.JPG
http://forumbilder.se/DBSVF/img-0960.JPG
http://forumbilder.se/DBSVF/img-0954.JPG

Det var inte mycket som fick specialtillverkas igentligen för att allt skulle passa, förutom det främre växellådsfästet. Annars så passar original kopplingswiren, drivaxlarna och startmotor.
Då växlarna ligger helt annorlunda med denna låda -  ettan, vänster/bakåt, måste man göra något med växelspaken. Och jag plockade bort backspärren i orginalspaken för att få det fungera. Men det går även att bygga om så att man använder sig av en komplett spak från en 912:a. Men då måste man göra om lite på kardantunneln för att få spaken att passa.

http://forumbilder.se/DBT2N/img-0329.JPG

Kör 5-växlad 1303 sommartid.

Se mer om hur det hela började?? Kika in på: http://boxerville.se/forum/viewtopic.php?id=25153 
...men finns även på: http://www.garaget.org/?car=47983

9

Först kom 911 och 912 kom sedan som ett budgetalternativ.

"Sex can lead to nasty things like herpes, gonorrhea, and something called relationships.. Booyakasha!"
Ali G

10

Svwerker skrev:

Först kom 911 och 912 kom sedan som ett budgetalternativ.

Ok ICQ/ab

Kör 5-växlad 1303 sommartid.

Se mer om hur det hela började?? Kika in på: http://boxerville.se/forum/viewtopic.php?id=25153 
...men finns även på: http://www.garaget.org/?car=47983

11

Riktigt proffsig kvalitet på den installationen!  ICQ/ab

Fat chick fanatic

12

intressant läsning.Väntar på mer uppdateringar ICQ/ab

13 Senaste redigerad av germanbug (2014-02-17 19:50:53)

Sen har vi det här med vad man ska ha för avgassystem. Det är inte bara ljudet som ska vara bra, utan även hur det ser ut i sin helhet och sen hur det fungerar ihop med motorn.
Och man började med en vanlig standard dämpare med urtagna insatser i piporna.
Sen blev det ett ormbo. Först blev det en glasspack-dämpare. Men den byttes till en Fatboy helt i rostfritt. Men det blev jobbig att åka med. Dels det hårda ljudet och sen att den hamnade så pass nära packen.
Så då började jag att fundera på att bygga något eget. Så jag utgick från själva ormboet. Köpte lite rörbitar och en liten Simonsdämpare. Och sen fram med svetsen och rondellen. För jag ville ha något diskret, men ändå ett bra ljud och bra för motorn. Och då blev det detta:

http://forumbilder.se/DBT2N/1.JPG
http://forumbilder.se/DBT2N/3.JPG
http://forumbilder.se/DBT2N/4.jpg

Sen blev det en liten ändring med att få ut pipan ut genom det ena orginaluttaget istället:
http://forumbilder.se/DBT2N/22.jpg

Sen blev det byte igen. Och köpte en rostfri variant, likt en standard-dämpare:
http://forumbilder.se/DBT2N/5.JPG

Men även där så blev jag inte riktigt nöjd med ljudet. Även den lät för mycket inne i bilen när man körde. Då var det tvång med öronproppar. Så den byttes mot en rostfri Vintage Speed-dämpare, som jag äntligen blev mer än nöjd med:
http://forumbilder.se/DBT2N/img-0112.JPG

Kör 5-växlad 1303 sommartid.

Se mer om hur det hela började?? Kika in på: http://boxerville.se/forum/viewtopic.php?id=25153 
...men finns även på: http://www.garaget.org/?car=47983

14

Så läcker Default/yikes

VW 1303S -73 (o\!/o)
Har VCDS/VagCom

15 Senaste redigerad av germanbug (2014-03-04 19:20:06)

Nästa steg i ombyggnaden var val av hjul. Då hade jag precis skaffat andra fälgar till min bruksbil. Och då blev det en uppsättning aluminiumhjul till övers. Istället för att sälja dessa, då de inte var några fel på egentligen, så tänkte jag om det gick att använda de till bubblan istället. Jag mätte och dona, och de skulle kunna passa bra på den. Så jag köpte nya oborrade skivor fram och oborrade skivor bak. Och sen var det bara att borra om och gänga till Peugeots bultmönster. Och så här blev det:

http://forumbilder.se/DBT2O/1-2.JPG
Snacka om ballonghjul;)

Så långt funkade det bra. Men då blev inte skärmarna att passa riktigt bra. Och då letade jag upp en uppsättning breddade glasfiberskärmar som var 6 cm bredare än original.
Och petig som man är så blev dessa FÖR breda istället. Aldrig får man vara riktigt nöjd... Efter lite funderingar beslöt jag mig att våga på att bygga om skärmarna så att det skulle passa bättre mot de nya hjulen. Jag ville ha så att skärmkanten skulle gå jäms med däcksidan.
Jag sågade isär varje skärm ca 2 cm från innerkanten, och tog bort så mycket som jag ville smalna ner skärmarna. Och sen plastade jag ihop de igen.
http://forumbilder.se/DBT2O/1.JPG
http://forumbilder.se/DBT2O/2.JPG

Här kan man se skillnaden på orginalskärmen och plastskärmarna efter att de har gjorts om:
http://forumbilder.se/DBT2O/5.JPG
http://forumbilder.se/DBT2O/6.JPG

Den ena framskärmen hade en mysko form under strålkastaren. Det var som en stor bulle och passade inte alls ihop i linje och formen med mittenplåten fram. Fram med sticksågen och sågade bort en stor del. Sen tejpade jag en botten i det stora hålet, för att sen börja bygga upp en ny yta med glasfiber, som passade ihop med mellanplåten:
http://forumbilder.se/DBT2O/4.JPG
http://forumbilder.se/DBT2O/3.JPG

Efter mycket spackel och slipandes så kom momentet med att montera de på bilen och se hur det blev.
Jag fick förlänga alla stötfångarjärn med några cm, för att inte stötfångarna skulle ta i skärmarna ute i ändrana:
http://forumbilder.se/DBT2O/7.JPG
http://forumbilder.se/DBT2O/8.JPG

Och efter ännu mera slipning, spackling och två om-målningar senare så var det dags att montera de nya skärmarna:
http://forumbilder.se/DBT2O/9.JPG
http://forumbilder.se/DBT2O/10.JPG
http://forumbilder.se/DC5IJ/img-0565.JPG
http://forumbilder.se/DC5IJ/img-0573.JPG

Breddningen blev rätt så diskret. Bara man vet var man ska titta någonstans var breddningen är eller om man har en annan att jämföra med så smälter skärmarna in bra i karossens bulliga former:)

Kör 5-växlad 1303 sommartid.

Se mer om hur det hela började?? Kika in på: http://boxerville.se/forum/viewtopic.php?id=25153 
...men finns även på: http://www.garaget.org/?car=47983

16

Vilket jobb! Fantastiskt snyggt  ICQ/ab

17

Här lämnas minsann inget åt slumpen! Hatten av för det noggranna arbetet! ICQ/af
Förresten, vad hände med den gula, bakre, krängningshämmaren som skymtade på några bilder?

Har en "sommarblå" [original VW-kulör] 1303S -73.
Lite före/efter-bilder finns på Garaget och min projekttråd är här på Boxerville

18

VIntage speed dämparen hur är dom effekt mässigt.Snyggt bygge mycket jobb nedlagt på denna

19

ah nu vet jag va krängaren som ligger i trädgården o skäms kan sitta ..... hade på känn att den kunde ha suttit på en bubbla eller något liknande.

Ja det här eär ju klassisk Germanlooker som i min bok inte har ett enda fel utom då möjligen att jag har lite svårt för röda bilar . En inspiration för en annan när man såg den första gången för många år sedan.

Fortsätt med fler uppdateringar ICQ/ab

PS. Kör inte en ÄKTA germanlooker med minst 2.4liters Typ4 motor ? ICQ/ab

Surgubbe - Äckelkorre - Hillbilly

Min bil är min bok, ingen annan kan skriva den.

20

Stefan F skrev:

Här lämnas minsann inget åt slumpen! Hatten av för det noggranna arbetet! ICQ/af
Förresten, vad hände med den gula, bakre, krängningshämmaren som skymtade på några bilder?

Höll faktiskt på med den igår. Tog bort alla lager av färg från den. Både gult och svart liv har den haft:) Den är faktsiskt på gång att bli återmmonterad hade jag tänkt, efter att ha legat i källaren och samlat till sig. Håller på att försöka få tag i nya bussningar bara ICQ/ab

Kör 5-växlad 1303 sommartid.

Se mer om hur det hela började?? Kika in på: http://boxerville.se/forum/viewtopic.php?id=25153 
...men finns även på: http://www.garaget.org/?car=47983

21

hasse skrev:

VIntage speed dämparen hur är dom effekt mässigt.Snyggt bygge mycket jobb nedlagt på denna

Läs och beundra! ICQ/ab http://www.vintagespeed.com.tw/Exhausts … -main.html

Jag kör med den här modellen: http://store.vintagespeed.com.tw/index. … ;Itemid=80

De är riktigt bra och snyggt gjorda! ICQ/ab

Jag köpte min via VW Heritage i England : http://www.vwheritage.com/vw_parts_Vint … D_1723.htm

Kör 5-växlad 1303 sommartid.

Se mer om hur det hela började?? Kika in på: http://boxerville.se/forum/viewtopic.php?id=25153 
...men finns även på: http://www.garaget.org/?car=47983

22 Senaste redigerad av germanbug (2014-02-18 09:57:47)

riseabove skrev:

ah nu vet jag va krängaren som ligger i trädgården o skäms kan sitta ..... hade på känn att den kunde ha suttit på en bubbla eller något liknande.

Ja det här eär ju klassisk Germanlooker som i min bok inte har ett enda fel utom då möjligen att jag har lite svårt för röda bilar . En inspiration för en annan när man såg den första gången för många år sedan.

Fortsätt med fler uppdateringar ICQ/ab

PS. Kör inte en ÄKTA germanlooker med minst 2.4liters Typ4 motor ? ICQ/ab


Men... är inte sportbilar röda då? ICQ/ad Allt annat stämmer ju... motorn bak och bakhjulsdrift ICQ/ad

Äkta och äkta... Om man säger så här... Har jag haft den i 20 år nu till sommaren och hållit på med den så kan nog en motor som är mera passande ev. dyka upp någon gång framöver ICQ/ab Man vet ju aldrig... ICQ/ab

Kör 5-växlad 1303 sommartid.

Se mer om hur det hela började?? Kika in på: http://boxerville.se/forum/viewtopic.php?id=25153 
...men finns även på: http://www.garaget.org/?car=47983

23 Senaste redigerad av germanbug (2014-02-21 10:48:13)

Sen fick jag tag på en uppsättning Porsche Cup-1 hjul.
Fälgarna är 17 x 7.5", ET 55, med däck bak: 215/45 och fram: 205/40.

http://forumbilder.se/DBT8V/bak-dack.JPG

Med dessa hjul i sin ägo hoppades man ju på hur de skulle passa med mina då nyligen ombyggda skärmar. Och det var som gjorda för Porsche-hjulen! ICQ/ab Vilken tur man hade där... ICQ/ab
Men då behövdes det någon typ av spacer för att få fälgarna att gå fritt i hjulhusen. Fick kontakt med en lokal mekanisk verkstad som kunde hjälpa mig med att tillverka spacer, som blev att fungera som adapter till Porsches. bultmönster som är 130/5. Spacerna är 30mm tjocka och gjorda i aluminium med ytbehandling:

http://forumbilder.se/DBT8V/7.JPG

Köpte pinbult och sen gjorde jag egna hjulmuttrar utav bubblans orginalhjulbult. För de hade rätt kona som passade perfekt i fälgarna.
Hjulen går så långt in i hjulhusen som möjligt både fram och bak. Men ändå så går hjulen fritt fram vid fulla rattutslag.

Kör 5-växlad 1303 sommartid.

Se mer om hur det hela började?? Kika in på: http://boxerville.se/forum/viewtopic.php?id=25153 
...men finns även på: http://www.garaget.org/?car=47983

24 Senaste redigerad av germanbug (2014-03-04 19:24:07)

Även bromsarna är omgjorda. Fram är det orginalskivor. Men med andra ok från Talbot Horizon (fanns även på bl.a vissa Oplar också) De är bolt-on utan som några helst problem.
Jag lyckades att få tag på renoveringssats och nya belägg. Kan ju säga att kartongen som beläggen låg i var inte den allra senaste modellen... gammal blek kartong... hos Mekonomen;)
Tog isär oken helt, rengjorde allt och målade allt som skulle målas, innan ihopmontering med nya gummidetaljer. De blev som nya! Och vilken skillnad på bromsverkan mot orginaloken. Nästan lite som servo-känsla när man bromsar:)

http://forumbilder.se/DBT8V/6.jpg

Bak köpte jag skivor från Custom & Speed Parts. Och sen är det ok från Saab 9000, så man har handbromsen inbyggd i själva oket. Även de renoverades och målades.
Ok-fästet fick jag köpa av en viss "Street Beetle". Och de är bultade i bärarmen bakom skivan:

http://forumbilder.se/DBT8V/15.jpg

Använder original handbromswire. Det enda som jag fick ändra på är att göra om öglan där wiren sitter på armen till handbromsen på oket. Bromssköldarna bak är likadana som sitter fram på 1302/-03. Men fick kapa ur lite extra just där oket ska sitta:

http://forumbilder.se/DBT8V/53733-f8aa97b010e2790c91f970bf0bc68c9a.jpg

Kör med original huvudbromscylinder utan problem.

Här en solig sommardag -05 är bilen lastad och klar för färd till Örebro och en SFRO-besiktning:

http://forumbilder.se/DC5IJ/pa-vag-till-sfro.JPG

Kör 5-växlad 1303 sommartid.

Se mer om hur det hela började?? Kika in på: http://boxerville.se/forum/viewtopic.php?id=25153 
...men finns även på: http://www.garaget.org/?car=47983

25

Helrenoverade drivaxlar med nya knutar och damasker:

http://forumbilder.se/DBT8V/3.JPG

Kör 5-växlad 1303 sommartid.

Se mer om hur det hela började?? Kika in på: http://boxerville.se/forum/viewtopic.php?id=25153 
...men finns även på: http://www.garaget.org/?car=47983